Vi skal komme hinanden mere ved, mener Mads Thomsen, som har sat sig for at snakke med 100 fremmede på 100 dage. Han er allerede i fuld gang

Vi danskere er måske ikke altid de mest snakkesalige, når vi bevæger os rundt i supermarkedet, venter på bussen eller generelt færdes blandt fremmede mennesker. Det begyndte at irritere Mads Thomsen så meget, at han en dag tog en vild beslutning. Han vil føre en samtale med en fremmed hver eneste dag i 100 dage for at skubbe til sine egne og andres grænser. Nu er han over halvvejs og kan både grine og blive trist over folks reaktion.

Camilla Gammelgaard Johansen
– Kig op fra telefon og sig hej eller smil til dem omkring dig, sådan lyder opfordringen fra den modige mand. Foto: Lasse Sand

Mads Thomsen kommer oprindeligt fra Djursland og flyttede til Aalborg for at tage en kandidatuddannelse i idræt på AAU. Siden har han fået job og er blevet hængende i byen, der nu danner rammen for hans projekt “Sig hej til 100”, som ovenikøbet har fået sit eget hashtag. Det var også her i byen, at ideen fik ben at gå på.

– Jeg bruger en stor del af min fritid på idræt og kommer meget i et lokalt fitnesscenter. Jeg er måske dernede for at træne fem dage om ugen og møder de samme mennesker igen og igen, men der er alligevel ingen, som hilser på hinanden, fortæller han og fortsætter:

– En dag provokerede det mig bare for meget, og jeg tog hjem til min kæreste og sagde: “Det gider jeg ikke være en del af!” Så begyndte jeg at tænke over, hvordan jeg kunne udfordre mig selv og fik den idé, at jeg ville hilse på 100 fremmede mennesker på 100 dage.

Oprindeligt var det måske ikke helt gennemtænkt, men efter Mads Thomsen delte sin idé på Instagram, begyndte det at gå stærkt. Allerede efter et par dage blev han nemlig kontaktet af to landsdækkende medier, der var meget interesserede i projektet.

– De havde regnet sig frem til hvilken dato, jeg vil være færdig, og det var først der, at omfanget af det rigtig gik op for mig. Men jeg hang jo lidt på det, smiler han.

Camilla Gammelgaard Johansen
Her tages en selfie med person nummer 55 i Mads Thomsens projekt. Han hedder Gavrilo, og mødet sluttede med en highfive og et kram. Foto: Lasse Sand

I starten kunne det være nervepirrende at spørge folk, om de har lyst til at snakke, men nu er han mere positivt overrasket over, hvor berigende de mange samtaler med komplet fremmede kan være.

– Stort set alle de møder, jeg har haft, har været inspirerende for mig. Det udvider min verden at høre, hvad andre mennesker interesserer sig for. Og så er det jo helt vildt hvor meget, man kan lære om et andet menneske på bare fem-ti minutter, fortæller han.

Faktisk har han flere gange været udsat for at måtte afbryde samtalen til sidst for at kunne nå hjem til aftensmad. Og det er klart de gode minder, som fylder mest.

- Den fedeste oplevelse, jeg har haft, foregik udenfor Spar Nord på Nytorv, hvor jeg gik over til en mand, som sad på en bænk. Jeg spurgte, om han havde lyst til at snakke med mig, men han sad med armene beskyttende rundt om sig og sagde flere gange: “Jeg bliver simpelthen nødt til at sige det til dig Mads, men jeg er bange for, du er her for at stjæle fra mig”, fortæller Mads Thomsen og fortsætter:

– Det var uanset, hvor mange gange jeg prøvede at forklare, hvad jeg ville. Men da han fik lov til at spørge ind til mit liv, og vi snakkede videre, så endte det faktisk med, at han tilbød mig en "Dims og et glas rødvin" (en hotdog med flæskesteg og rødkål og et glas rødt saftevand red.) i pølsevognen. Det var en ret vild drejning, og han har skrevet til mig siden, at han håber, vi mødes dernede igen. Det var ret sejt.

Camilla Gammelgaard Johansen
Mads Thomsen faldt i snak med Gavrilo midt i Bispensgade, og de to fandt hurtigt flere emner at tale om. Foto: Lasse Sand

Der kan også være hårde dage, når man samtidig skal have overskud til sit job, til sin kæreste, til træning og alle mulige andre fritidsaktiviteter, men han tager opgaven i stiv arm. Selvom det kan være svært at håndtere de mange afvisninger, som også følger med.

– Når jeg fik et nej i starten, tog jeg det helt vildt personligt og blev faktisk helt vildt ked af det og tænkte: Hvorfor har du ikke lyst til at snakke med mig? Jeg vil dig jo ikke noget ondt, fortæller Mads Thomsen og uddyber, hvem der er sværest at komme i kontakt med:

- Unge piger tror, jeg vil score dem eller lægge an på dem, og ældre kvinder tror, jeg vil dem noget ondt eller stjæle fra dem. Så der er mange fordomme, og det, synes jeg, er ærgerligt.

Han indrømmer dog selv, at han sikkert havde reageret ligesom alle andre for bare et halvt år siden.

– Det her projekt er også selvudvikling for mig, og det er derfor, jeg har valgt at sige hej til netop 100 fremmede. For fra min uddannelse ved jeg, at når man gør noget 100 gange eller mere, så bliver det en del af ens adfærd og vaner, fortæller han.

Mads Thomsen afslutter hvert møde med en selfie, der dokumenterer, at han har snakket med en fremmed. De kan ses på #sighejtil100 på Instagram, og han opfordrer til, at andre kaster sig ud i det samme og bruger hashtagget, når han er færdig. Ellers kan man også bare ændre sin egen adfærd, når man er ude.

– Min opfordring til folk er, at de skal tænke lidt mere over, hvilke signaler de selv udsender i rum med andre. Man skal ikke være så bange for at smile, få øjenkontakt eller for at sige hej til en fremmed. Det er ret berigende at udfordre sig selv på den måde, afslutter han.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...