Rytterstatuen vender tilbage til John F. Kennedys Plads i slutningen af 2021. Foto: Aalborg Kommune
Det sker

Skal du se det? Kæmpe rytterstatue bliver flyttet i morgen

Christian 9. på John F. Kennedys Plads skal midlertidigt i depot

18. maj 2020 kl. 13:01

AALBORG: Vi er som bekendt begejstrede for at flytte tunge ting her i Nordjylland.

Sidste år rykkede fyret ved Rubjerg Knude 80 meter, og nu går Aalborg Kommune i gang med en flytteopgave af de mere usædvanlige.

Den store rytterstatue af Kong Christian den 9. på John F. Kennedys Plads skal nemlig flyttes, og allerede i morgen tidlig, tirsdag 19. maj, kl. 07 går arbejdet i gang med at køre "ham" i depot.

Statuen skal køres væk for at gøre det muligt at rydde pladsen og omdanne den til et nyt attraktivt byrum med plads til både busser, ophold og aktivitet, skriver kommunen i en pressemeddelelse.

Statuen er flyttet flere gange før - senest i 1995, hvor den kom til sin nuværende placering, nemlig krydset ved Boulevarden og Steen Blichers Gade med front mod Boulevarden.

Selv om der altså er rykket rundt på den før, så understreger kommunen, at der ikke ligefrem er tale om en nem opgave.

Kongen og hest, der er støbt i bronze og er 12 fod høj, vejer knap to tons. Forud for flytningen bliver statuen tilset af en konservator, der hjælpen med at planlægge arbejdet, så den ikke tager skade.

- Rytterstatuen trænger til en kærlig hånd. De mere end 100 år på bagen, har virkelig sat sine spor. Men den er blevet flyttet før, så det kan den også godt klare igen. Det er dog altafgørende, at løftestropperne sidder korrekt. Ellers risikerer vi, at den bliver ødelagt under flytningen, siger konservator Katja Sonne-Hansen.

I depotet vil statuen blive renset og få et servicetjek. Rytterstatuen vender tilbage til pladsen i slutningen af 2021.

Annonceret indhold

Nyeste