Det minder om noget, der kunne ligne historieforfalskning, alligevel har gammelt skilt snydt forbipasserende det seneste århundrede

AALBORG: Hvis du på de gode sommerdage har været ude at nyde byen, er du måske på en tur langs Adelgade stødt på gavlen til Aalborg Kloster. En flot gavl, der prydes af årstallet "ANNO 1506".

Man kunne nemt tro, for sådan hænger det jo som regel sammen, at klosteret dermed stod færdigt i 1506. Men det er slet, slet ikke tilfældet, fortæller Thea Højvang Rasmussen, der er formidlingschef på Nordjyske Museer. Faktisk rummer tallene en sjov historie.

- Det er nogle tal, der blev sat op, da klosterbygningerne blev renoveret omkring år 1900. Man siger, det er nogle, der er fundet på loftet derinde. Og så har de tænkt, de tal skulle op på en gavl.

Thomas Christensen
Klosteret har tidligere huset den latinskole, der senere blev til Aalborg Katedralskole. Faktisk indgår gavlen i gymnasiets logo. Foto: Thomas Lee Christensen

Faktisk har året 1506 intet med klosterets historie at gøre, forklarer hun.

- Indtil 1550’erne lå der en kirke, faktisk lige der, hvor gaden går. Den gavl, der er fri nu, stod bare op mod kirkens kor. Så den har aldrig været synlig før 1550’erne, da man rev kirken ned. Det er ren fup.

- Man vidste i 1900-tallet, det ikke passede med noget. Så det er for, at det skal lyde gammelt. Men det har ikke noget på sig, for gavlen havde aldrig været en gavl på det tidspunkt. Så de kan ikke have siddet der så langt tilbage.

Klosteret er faktisk endnu ældre. Det hed oprindeligt ”Helligåndshus og hospital”, blev oprettet i 1431 og blev 20 år senere til helligåndsklostret.

Gennem tiden har det både fungeret som kloster og hospital, blandt andet pesthospital. Senere oprettede man i bygningerne en latinskole, der siden er blevet til Aalborg Katedralskole.

Selvom der altså har været mere korrekte årstal at benytte på gavlen, er man for omtrent 100 år siden gået med dem, man lige havde ved hånden – men hvor tallene i det hele taget stammer fra er også lidt af en gåde, forklarer formidlingschefen.

Ved vi, hvorfor de lige endte på 1506? Var det bare fordi, det lød gammelt?

- Ja, for man havde jo et 1-tal, et 5-tal, et 0 og et 6 eller 9-tal, alt efter, hvordan man vender det. Så jeg tror, det er derfor. Man tænkte, det så lød middelalderagtigt.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Annonceret indhold
Henter...