
Sofie laver podcasts om vores kultur og historie
Sofie Zehngraff står bag en række podcasts, læser dansk på universitetet og studerer nutidskunst - mød hende her
AALBORG: Sofie Zehngraff står bag en række podcasts, der har fokus på kultur og historie. Sammen med elektronisk musiker Nikolaj Skjold har hun senest lavet serien Det Tveæggede Sværd om eternitfabrikken. 28-årige Sofie Zehngraff har boet i Aalborg de seneste otte år, hvor hun læser dansk på universitetet samt studerer nutidskunst hos Kunstpioneerne.
Hvis jeg siger Aalborg, hvad tænker du så?
Jeg tænker på min familie, hundredevis af fodboldtørklæder, der hvirvler rundt i vinden på Kastetvej, jeg tænker på at spise blåmuslinger fra Limfjorden spædet op med flødesauce og på at spille Meyer på Susan Himmelblå.
Jeg tænker på at se solopgangen på havnen efter en nat i byen med venner - og dialektens stødvise betoning af vokalerne, som jeg er flasket op med, men ikke selv mestrer.

Hvilke steder i byen betyder noget særligt for dig?
For at nævne nogle af de steder, der falder mig først ind er: Almen Kirkegård, hvor jeg tit har gået ture.
Kolonihaven i Østerådalen, jeg har med min kæreste, hvor jeg kan lugte af bål og sove i mørke. Selvom det er min kæreste, der har grønne fingre, er der noget meningsfuldt over det sæsonbestemte arbejde. Det er et arbejde, der alene kræver, at man yder omsorg - og så taler det ind i en tidsånd, hvor vi er ved at miste forbindelsen til naturen.
Vestbyen, hvor lystbådehavnen er som en forstørrelse af søsportshavnen i den bydel, jeg kommer fra i Frederikshavn. Jeg tror, at vi har et helt afgørende behov for at bringe noget ”hjem” med, hvor vi befinder os.
Hvorfor laver du podcasts om lokalhistorie og kulturforståelse?
Jeg har altid været udfordret af, at jeg let bliver opslugt af detaljen.
I folkeskolen var jeg til enhver tid klar til at falde i staver. At undersøge lokal- eller danmarkshistorie handler om at fortabe sig i de små detaljer. Selvom det er dette forfærdelige tidsfordriv, man ikke kan kureres fra: At stene totalt ud.
Det kræver en helt særlig selvkontrol for mig at gå forbi en kirke. Selvom det at indgå i et senmoderne samfund ikke er at dvæle. Forholde sig til noget nærværende og dynamisk i stedet for noget fjernt og statisk.
Jeg kan godt lide at gå i forbindelse med verden på den måde - forstå verden igennem steder. Jeg tror, at vi de sidste par uger har fået et helt andet begreb om nærvær og tilstedeværelse og lært, at særligt nærvær betyder mere, end vi gik og regnede med.
Det er særligt, når de selvfølgelige ting tages fra os, at vi indser deres værdi. Paradoksalt nok får den globaliserede verden os til at længes mod det lokale.
Hvad bidrager Aalborg med i forhold til kunst og lokalhistorie?
Kunsthal Nord, hvor der går en særlig postindustriel historie forud for kunsthallen, hvis udstillingsrammer er alt andet end en hvid kube.
Som kunstpioner er det interessant at se, hvordan kunstnerne ofte nærmest har en trang til at indgå og interagere med omgivelserne, som især viser Aalborgs hastige forvandling fra industri- til kulturby, hvor man ikke skal undervurdere, hvor høj en værdi de herboende kunstnere har.
Hvorfor er det vigtige emner?
Jeg arbejder i min praksis med formidling af historie, fordi jeg tror på, at historien kan gøre os klogere på os selv.
Podcastserien Det Tveæggede Sværd er historien, de færreste vil huske. De, der husker, hvad der skete, fortæller i serien om Danmarkshistoriens største arbejdemiljøskadesag på Dansk Eternitfabrik, som lå i et befolket område.
Og så er det et forsøg på at levne plads til det kollektive ubevidste traumer. Det er samfundets ansvar, at der er blevet brugt asbest længe efter, vi vidste, at det var farligt.
Og derfor er det også samfundet, der skal være opgaven voksen, når mennesker rammes af asbestrelaterede sygdomme, og asbesten er deponeret tæt på beboelse, som den er ude i Mølholm. Det er vores samfund endnu ikke, og det er en potentiel fare for os alle.
Det er stadig i Nordjylland, hvor Eternitfabrikken lå, at der årligt konstateres flest asbestrelaterede sygdomme.
Det er helt urimeligt.
Hvilke personer i Aalborg betyder noget særligt for dig i dit privat- og arbejdsliv?
Min familie, min kæreste, som er podcastens producer og ikke bare god til at passe planter, men også mig. Det er en glidende overgang, der er i mit privat- og arbejdsliv, som jeg har skulle lære at balancere.
Mine venner, som jeg både kan spille Meyer med og skrive projekter.