Brug den to-hjulede til at kigge efter krigsbunkers i Aalborg eller pak cykeltasken til en udflugt til Hals

AALBORG: Er du til hyggelige cykelture i byen, eller drømmer du om længere udflugter ad naturskønne veje og med picnickurven på bagsmækken? Med den nordjyske hovedstad som udgangspunkt kan du opleve begge dele, garanterer Mike Hedlund-White, der er formand for Cyklistforbundets Aalborg-afdeling.

Han giver her to forslag til meget forskellige cykelture til dem, der vil hygge sig i byen, og dem, der vil have flere kilometer i benene.

Den lange

En cykeltur til Hals er på over 30 kilometer, men undervejs kan du opleve miljøet ved fjorden i Aalborg og besøge byerne Vodskov, Langholt, Vester Hassing og Gandrup. Teglværkssøerne i Gandrup er egnet til en picnic-pause, for her er både toiletter og grillplads. Når du kommer frem til Hals, venter en storslået udsigt ud over fjorden foruden et cykelmuseum, et lokalt museum for byen og den flotte gamle skanse.

Trods de mange kilometer frem og tilbage, kan du sagtens klare turen på to hjul, mener Mike Hedlund-White.

- At cykle en solid, lang tur behøver ikke at være en uovervindelig udfordring, siger han.

- Faktisk kan de fleste hverdagscyklister sagtens klare en god lang heldagstur i behersket tempo, typisk 18-20 kilometer i timen, og når man først er afsted, sanserne fodres og sindet fordøjer indtrykkene, flyver tiden, uddyber han.

Vil du følge en alternativ cykelrute tilbage til Aalborg fra Hals, kan du eventuelt tage den fem minutters færgeoverfart til Egense og fortsætte derfra.

Susanne Justsen
Du skal kigge godt efter, hvis du skal finde indgangene til de gamle bunkers. Arkivfoto: Jens Christensen

Den børnevenlige

Vil du lære børnene om Anden Verdenskrig, eller er du selv historisk interesseret, så foreslår Mike Hedlund-White, at du cykler en tur rundt til de forskellige bunkers i byen.

Rørdal, som i dag udgøres af Portland og Beredskabsskolen, er et fascinerende syn trods al den industrielle råhed, og under krigen havde tyskerne både luftbase og rigtig mange bunkers spredt ud i landskabet. En del af disse bunkers ligger stadigvæk tilbage, men de kan være svære at spotte på grund af tæt bevoksning, og mange ligger på privat grund.

Men andre bunkers i området er tilgængelige og en cykeltur værd, fortæller Mike Hedlund-White.

- Den ene ligger godt 100 meter efter det lille hvide hus på højre hånd, når man er kommet et godt stykke forbi Beredskabsskolen. Man skal dog holde et skarpt øje, for bunkeren ligger cirka 15 meter inde i en lille skovbevoksning - man skal lige over en dyb grøft uden vand. Det er en mandskabsbunker, og der står nogle centimeter vand på gulvet. Man skal huske at medbringe en lommelygte, fortæller han.

Den anden bunker ligger få hundrede meter derfra på Vejrholm, cirka 120 meter fra Rørdalsvej, og her skal du være endnu mere årvågen end ved mandskabsbunkeren for at finde indgangen.

- Bunkeren der ligger cirka 30 meter inde i en tæt skovbevoksning. Der er tale om en tidligere hospitalsbunker med mange rum, hvoraf kun et par stykker er oversvømmet med vand. Bunkeren indeholder en masse gammelt ragelse fra den tid for mange år siden, hvor hjemmeværnet og andre har benyttet den til forskellige formål. I nyere tid har geocachere og rollespilsfolk haft glæde af bunkeren, fortæller Mike Hedlund-White.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...