Foto: Laura Guldhammer
Mad & Drikke

Spis efter sæson - mindre klimabelastning

Klumme af Almedina Boskailo

11. juni 2018 kl. 18:37

AALBORG: Hvis man gerne vil spise råvarerne, når de smager bedst, oftest er billigst, men samtidig også vil mindske klimabelastningen, ja så skal man altså spise efter sæson, hvis du spørger mig.

Hvad vil det så sige? Det vil sige, at man skal spise råvarerne, når de er på deres ypperste, for jo friskere råvarerne er, jo bedre smager de, og juni er nok den måned med flest råvarer, der har kort sæson. Derfor er det bare om at nyde dem, mens de er her, som eksempelvis jordbær, grønne asparges og blomkål.

Det er tydeligt at se, at supermarkederne bugner med det meste frugt og grønt året rundt, men hvis du, som mig selv, gerne vil mindske klimabelastningen og samtidig spare på pengepungen, så er det en god idé at sætte sig ind i, hvornår dine grønne favoritter er i sæson herhjemme i Danmark. Vælg også gerne efter, hvad der kan dyrkes lokalt, da lokalesæsonvarer oftest er billigere end andre råvarer.

Det ville jo være super godt, hvis vi kunne vænne os til at vælge frugt og grønt, der følger den danske sæson. Det vil give en mindre belastning for klimaet, fordi man på den måde får reduceret klimaudledningen fra transport af fødevarer fra andre lande. Derudover vil man støtte de lokale landmænd. Mad og bæredygtighed kan sagtens gå hånd i hånd, det samme kan god lokal mad og pengepungen.

Foto: Laura Guldhammer

Netop i juni er disse råvarer blandt andre i sæson: asparges, blomkål, broccoli, champignoner, gulerødder, jordbær, kinakål, løg, rabarber, radiser, salat, spidskål, spinat og ærter (for bare at nævne nogle få).

Der er faktisk utallige bud på salater, som er i sæson i denne måned - og hvis du hælder en enkel olie/eddike/sennep-dressing over, så har du perfekt tilbehør til grillmaden. Du kan også lave en kold kartoffelsalat af kartofler, avokado og karse. Smag til med salt, peber, olie og citronsaft. Det er altid en vinder i min bog.

Der er altså mange sæsonvarer lige nu, og på min top 5 liste med råvarer i juni er helt klart: asparges, jordbær, rabarber, spidskål og spinat.

Jeg elsker koldskål og specielt med jordbær ovenpå, derfor har jeg ventet på netop denne måned, hvor de lækre bær er i sæson og kan købes danske.

Derudover elsker jeg en god rabarbercrumble og ikke mindst en lækker spidskålssalat. Spinat bruger jeg til alt. Både i morgenmaden, frokosten og aftensmaden - kun fantasien sætter grænser.

Hvad er dine favoritråvarer, som er i sæson i denne måned?

Annonceret indhold

Nyeste