Sushi-restaurant i Aalborg dømt i retten
Sushi-restauranten overholdt ikke reglerne og skal nu betale en kæmpebøde
Så er der endnu engang fokus på en af Aalborgs store sushi-restauranter.
Denne gang dog af en anden karakter - og af en helt anden størrelse - end de sure smiley og klager, som netop denne restaurant tidligere har været ude for.
Kings Running Sushi & Buffet i Aalborg blev torsdag dømt til at skulle betale en bøde på 200.000 kroner - uden at nogen repræsentanter fra restauranten var mødt op til retsmødet i Retten i Aalborg.
Bøden er så stor, at den æder størstedelen af restaurantens overskud i 2021, der var på 353.000 kroner.
Sagen har været et par år om at nå frem til retssystemet og en afgørelse - og er foregået i tidsrummet 2017 til 2020.
På ulovlig vis
Restauranten har i flere omgange ansat en kinesisk statsborger på ulovlig vis. Dermed har virksomheden overtrådt udlændingelovens paragraf 59.
Kings Running Sushi & Buffet har således ansat en person, der ikke er statsborger i EU, efter reglerne for ansættelse efter beløbsordningen.
Her er der en minimumsløn gældende - og hvis man ikke overholder den, kan man altså blive straffet med bøde eller fængsel i op til to år.
Fik ikke nok i løn
Af anklageskriftet fremgår det, at betingelserne for arbejdstilladelse - der netop er givet efter beløbsordningen - ikke er blevet overholdt, da der ikke er blevet udbetalt løn - eller løn under sygdom - i et sådant niveau, at den kinesiske statsborger fik en årsløn på minimum 375.000 kroner.
Den ansatte kineser har arbejdet ulovligt ad flere omgange. Fra august 2017 til og med december 2018 - i marts 2019 - og i oktober 2019 til den 17. januar 2020.
Kings Running Sushi har været i gang siden 2016. Restauranten serverer - ifølge egen hjemmeside - japansk og kinesisk mad.
Flere sager i 2020
Chefen på restauranten har ikke ønsket at kommentere dommen. Men det er ikke første gang, at Kings Running Sushi tiltrækker sig negativ opmærksomhed.
I 2020 var Fødevarestyrelsen på besøg og udstedte flere sure smileyer, inden der igen kunne uddeles en glad en af slagsen i juli 2020.
Ligeledes i 2020 var der ifølge Fagbladet 3F et eksempel på en ansat fra Rumænien. 3F i Aalborg har opgjort, at hans arbejdsdage i gennemsnit reelt var af 10,5 timers varighed med to månedlige fridage.
Men på kontrakten var anført 20 timer om ugen og 100 kroner i timen.
Ifølge fagforeningen kom ejerne bag Kings Running Sushi til at skylde knapt 230.000 kroner til den rumænske medarbejder i manglende løn.