Igen og igen får statue på Gabels Torv brækket sit våben af - nu er kommunen gået over til plast og overvejer at hæve figuren

AALBORG: Når et nyt bliver sat på, får det højst lov at sidde en uge eller to, så er det brækket af igen.

Sværdet på statuen af den lille kosak på Gabels Torv er tilsyneladende i høj kurs blandt byens ungersvende.

- Jeg tror sådan set ikke, det er hærværk, men mere noget med, at nogle får nogle bajere, og så vil de vise hinanden, hvad de kan, siger formand i kommunens entreprenørafdeling Henning Sørensen.

Som ansvarlig for byens springvand og statuer kan han igen og igen konstatere, at statuen på et af byens mest centrale strøg bliver afvæbnet. Sværdet bliver ganske enkelt brækket af.

Problemerne har stået på i årevis - lige så hurtigt et nyt sværd kommer på, lige så hurtigt forsvinder det igen.

- Nu er vi begyndt at lave sværd i lexan, et plastmateriale, der bliver patineret, så det ligner resten af figuren. Det er langt billigere end bronze, forklarer han.

Kan hæves en halv meter

De hyppige udskiftninger er begyndt at tære på den lille statue, der bærer navnet "En rasende kosak".

Sværdet sidder fast med en skrue i figurens hånd og Henning Sørensen frygter, at hånden snart knækker.

Derfor har man valgt i en længere periode at lade figuren stå uden våben, for at skåne den mod yderligere overgreb. Samtidig overvejer man, om statuen skal beskyttes yderligere.

- Jeg har faktisk lige været i Holstebro for at se, hvordan de hver aften kører en af deres skulpturer ned under jorden. Det kunne være fint med sådan en løsning, men kosakken er vist desværre ikke så meget værd som kvinden på kærren, siger han med smil i stemmen og henviser til Giacomettis milliondyre figur, som hver aften bliver sænket ned under jorden med en specialelevator.

Derimod overvejer man lige nu, om den lille figur skal hæves med en halv meter, sådan at det bliver vanskeligere at hoppe op og brække sværdet af.

- Vi går og vurderer, om der skal sættes en granitklods ind mellem soklen og selve figuren for at hæve den. Men det er en dyr løsning, siger han og anslår, at den operation vil koste op mod 12.000 kroner.

Nyt våben holdes hemmeligt

Kosakken har senest fået et våben i det sene forår. Også det forsvandt meget hurtigt igen.

På Henning Sørensens kontor ligger det rigtige bronzesværd, dels nogle plastiskkopier, som kan sættes på, når han synes, det er tid.

Hvornår han planlægger at bevæbne figuren igen, vil han ikke afsløre.

- Nej det fortæller vi ikke. Hvis vi siger, hvornår det sker, forsvinder det bare endnu hurtigere. Hvis vi derimod bare sætter et på engang, kan vi håbe på, at det får lov at være i fred nogle uger, siger han.

Den rasende kosak kom til Aalborg i 1935 som en gave fra en bronzestøber i København og blev opstillet i anlægget ved Danmarksgades Skole. Statuen blev senere fjernet, da fortovet på Boulevarden skulle udvides.

Efter nogle år i depot på en kommunal oplagsplads, flyttede kosakken til et lille grønt areal ved hjørnet af Anders Borks Vej og Hasserisgade. I 2010 blev den genopdaget og flyttet til Gabels Torv.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...