Det kræver præcision og nerver af stål at være tamburmajor. Begge dele har 18-årige Cecilie Vognsen Lausten, og det høster hun nu medaljer for

AALBORG: Bag de lukkede øjenlåg ser hun det for sig, mens holdkammeraterne filmer, at hun fiktivt svinger tambourstaven. Det sker i en form for underbevidsthed, for hun gør det i søvne.

Den 18-årige Cecilie Vognsen Laustsen er træt.

Det har været nogle hårde måneder med træning, eksamenslæsning og så træning igen - indtil det blev hendes tur til at få studenterhuen på, bare et par uger inden danmarksmesterskaberne for bygarder i Slagelse, som hun nu er på vej mod.

Cecilie er tamburmajor og den person, der viser vejen, når Aalborg Garden marcherer gennem byen. Imens laver hun tricks og kast med tambourstaven.

Og det er netop de tricks, hun nu øver sig på i søvne, mens hun sidder her, sovende i bussen på vej til Slagelse, hvor danmarksmesterskaberne for bygarder skal finde sted dagen efter.

Lise Sastakauskas Østergaard
Cecilie Vognsen Laustsen har brugt visualisering som en del af sin mentale forberedelse til danmarksmesterskaberne for bygarder. Foto: Martin Damgård

- Det skete flere gange for mig i dagene op til, at jeg drømte om mine serier til danmarksmesterskaberne, siger hun.

Serierne har Cecilie selv sammensat med tricks og kast, så de passer til den musik, garden spiller.

Til danmarksmesterskaberne for bygarder bliver der konkurreret i kategorierne harmoni, brassband, trommekorps, tamburkorps, bymarch og tattoo - og det er i de fire sidstnævnte kategorier, Cecilie og Aalborg Garden stiller op til.

Særligt bymarch vil de fleste kunne genkende, for det er den type march, Aalborg Garden præsenterer, når de går i gaderne ved særlige lejligheder.

Yngste tamburmajor i Aalborg Garden

Interessen for garden kom tidligt til Cecilie.

Egentlig kan man sige, hun har fået den ind med modermælken, for siden 1980'erne har hendes far, Jesper Laustsen, været en aktiv del af Aalborg Garden. I dag er han instruktør, og det var ham, der i 2013 tog Cecilie med på en træningslejr op til danmarksmesterskaberne dét år.

- Jeg syntes, det var enormt fascinerende at se, hvor hurtigt musikanterne kunne tromme, fortæller Cecilie, der straks fik en følelse af at være en del af Aalborg Garden, selvom hun på det tidspunkt var bare ni år og endnu ikke et officielt medlem.

Det blev hun dog hurtigt. Sæsonen efter søgte hun ind som ti-årig, hvor hun startede med at spille marchtromme, og allerede året efter igen bød muligheden sig for at blive tamburmajor.

Cecilie greb chancen - og endte med at blive Aalborg Gardens nye og yngste tamburmajor nogensinde som bare 11-årig.

Lise Sastakauskas Østergaard
Cecilie Vognsen Laustsen bor i Svenstrup sammen med sin mor, far og to søskende. Faren, Jesper Laustsen, er instruktør hos Aalborg Garden, ligesom storesøsteren også har været en del af Aalborg Garden. Foto: Martin Damgård

Et travlt forår

Det var i 2014, hun blev optaget i Aalborg Garden som deres yngste tamburmajor nogensinde. I dag, otte år senere, har hun netop været til sit første danmarksmesterskab.

Egentlig skulle Cecilie have været afsted forrige år, men her blev mesterskaberne udskudt med ét år på grund af corona. Derfor kom hendes første danmarksmesterkab til at ligge tæt på, at Cecilie også ville blive student fra Hasseris Gymnasium.

- Jeg har vidst længe, at jeg skulle være konkurrencemajor i år. Derfor lagde jeg mine deadlines tidligt for, hvornår jeg skulle være færdig med at sammensætte mine shows, siger hun.

- Men jo, det var svært at få plads til det hele.

Derfor nåede Cecilie heller ikke alle de studentergilder, hun gerne ville, men det er nu ellers ikke noget, hun på nuværende tidspunkt fortryder.

Havde ikke forventet det

Hun blev student 22. juni i år, og allerede ugen efter gik turen afsted på træningslejr som et led hos Aalborg Garden i forberedelsen til danmarksmesterskaberne.

Fra morgen til aften øvede de sammen, og undervejs spurgte mange velmenende, om Cecilie ikke også skulle op på podiet, ligesom de foregående tamburmajorer fra Aalborg Garden havde været det.

- Det lagde et enormt pres på mine skuldre, siger hun.

- Derfor har jeg blandt andet arbejdet meget med mine nerver op til mesterskabet.

En af de ting, Cecilie gjorde, for at finde ro op til den store præstation, var at visualisere - og så at sætte forventningerne til sig selv lavt. For hvordan kunne hun så blive skuffet, hvis hun ikke vendte hjem med medaljer om halsen?

Lise Sastakauskas Østergaard
Udover at vise vej for Aalborg Garden er det også Cecilie Vognsen Laustsen opgave at underholde tilskuerne med tricks, hvor hun blandet andet laver forskellige kast med dirigentstaven. Foto: Martin Damgård

- Jeg blev faktisk virkelig skuffet, da mit navn ikke blev råbt op til tredjepladsen. Dér troede jeg, løbet var kørt.

Cecilie havde slet ikke regnet det som en mulighed, at hun kunne stå på andre pladser end den. Heller ikke selvom hun i flere måneder havde visualiseret sine serier med tricks og kast til perfektion.

Derfor troede Cecilie også først, at speakeren til danmarksmesterskaberne i Slagelse sagde det forkerte navn, da de råbte førstepladsen op. Men da hun mødte sin fars tårevædede blik, vidste hun, at den var god nok.

For det var netop hende, de kaldte op som Danmarks bedste tamburmajor i kategorien bymarch.

- Det kom virkelig bag på mig. Jeg var virkelig overrasket, siger hun.

Klar til Tall Ships Races

At få lov til at stå på podiets tredjeplads blev Cecilie dog ikke snydt for.

Foruden kategorien bymarch, deltog hun og Aalborg Garden som førnævnt også i kategorien tattoo, hvor garden formaterer sig i cirkler og på kryds og tværs, mens tamburmajoren underholder.

Her løb Cecilie afsted med titlen som Danmarks tredjebedste tamburmajor, og samlet set blev det til en femteplads for Aalborg Garden, mens Holbæk Garden blev de nye danmarksmestre.

Lise Sastakauskas Østergaard
Cecilie Vognsen Laustsen kunne næsten ikke tro det, da hun blev kaldt op på podiets førsteplads. Foto: Martin Damgårds

Nu, efter et langt forår med træning og eksamenslæsning, skal Cecilie holde sabbatår, hvor hun for nylig har fået job i rengøringen på Aalborg Universitetshospital.

- Men jeg glæder mig til Tall Ships Races, hvor Aalborg Garden skal ud på bymarch, siger Cecilie, der stadig er ved at bearbejde danmarksmesterskaberne, som blev afholdt sidste weekend, 7-10. juli.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Annonceret indhold
Henter...