Initiativet skal være med til at give et indblik i det liv, som udsatte borgere lever og har levet i Aalborg

AALBORG: Man kender det fra guidede ture i udlandet. Turene er bare bedst, når det er lokale guider med ophav fra byen, der tegner og fortæller.

Det er lige præcis det, som Cafe Parasollen har gjort i samarbejde med KFUM's sociale arbejde i Danmark. De arrangerer nemlig guidede ture i Aalborg med tidligere hjemløse som guider.

Turene skal være med til at belyse Aalborg fra en side, som for de fleste er ukendt, fortæller Allan Nielsen, der er organisator på projektet.

- Det handler om at skabe noget forståelse omkring de her mennesker, og at der er en anden verden end den, som de fleste bevæger sig i til daglig, siger han.

Frederik Marcus Overgaard
Initiativet skal blandt andet være med til at nedbryde barrieren til socialt udsatte. Håbet er, at endnu flere vil benytte Café Parasollen. Foto: Frederik Overgaard

Et væld af historier og hierarki

Arrangementerne foregår således, at man begynder oplevelsen på Cafe Parasollen, hvor man får et måltid sammen med guiden og andre, der skal med på turen.

Efter en hyggelig stund bevæger man sig i grupper ud i Aalborgs gader, hvor den tidligere hjemløse vil fortælle historier fra sit eget liv og om byens gader, stræder og baggårde.

- Guiderne vil fortælle om skyggesiderne i Aalborg. De vil fortælle om deres liv med alt, hvad det indebærer af sorg, stoffer og misbrug, samtidig med at de sætter steder på, hvor tingene skete, siger Allan Nielsen.

- Det kan blandt andet være historier fra barndommen, hvor man sad på en trappesten og ventede, mens ens far havde travlt med at købe øl på klods, eller de toiletter, som guiderne har søgt tilflugt på natten over i deres liv som hjemløs. Derudover vil de komme ind på det hierarki, der er mellem blandt andet alkoholikere og misbrugere, og hvordan de fordeler sig i byen.

Historierne kan lyde barske, men det er netop meningen. Det skal nemlig være med til at give deltagerne en forståelse for, hvor de tidligere hjemløse kommer fra, og hvad de har gennemgået.

- Folk kan få et indblik i, hvor meget det betyder for de udsatte, at man giver dem et anerkendende nik og anerkender dem som mennesker fremfor at kigge den anden vej eller krydse gaden for at undgå de udsatte. Vi håber, folk også tager sådan nogle ting med sig fra oplevelsen.

Pengene går til aktiviteter

Prisen for en plads på en af de guidede ture med måltid inkluderet er 150 kroner.

Driften af Café Parasollen står Aalborg Kommune for. Derfor går pengene fra de guidede ture til aktiviteter, som kommer gæster på Cafe Parasollen til gode, fortæller Allan Nielsen.

- Vi har iværksat de her guidede ture for at få eksponeret de frivilliges arbejde og skaffe penge til flere aktiviteter til fordel for vores gæster på caféen, siger han.

- Desuden vil vi gerne have nedbrudt den barriere, der er mellem mennesker. Det kan virke grænseoverskridende for nogle at spise hos os, men det håber vi med dette tiltag at komme i møde.

I øjeblikket har Cafe Parasollen guidede ture hver anden onsdag, men caféen forventer at arrangere guidede ture oftere, når datoen 1. juni er passeret. Billetter kan købes gennem NemTilmeld.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Annonceret indhold
Henter...