Det kan være en kompliceret affære at skulle være forældre i dag. Vores klummeskribent Christine Delmar prøver at forberede sig

KLUMME: En fremmed er flyttet ind. Sådan næsten da. Min mave ligner i hvert fald en fodbold, og vores lille dreng vokser sig større og stærkere for hver dag, der går. Det er vores første, og han skulle gerne ankomme til sin fødselsdag i maj, hvor vi også modtager nye titler som mor og far. Vi skal være forældre.

Børn er de nye sheriffer i byen, og vi vil dem det bedste. Men hold nu op… Jeg er så forpustet allerede inden, baby er ankommet. Der er kolossalt mange forventninger, holdninger og krav til forældreskabet nu til dags. Der findes endda en slags politi, som særligt holder øje med nybagte mødre. Og de blander sig gerne. Det kan endda være, at din svigermor også er medlem. Mor-mafiaen kaldes de. De efterser, at du følger deres foreskrevne forældrelove, ellers bliver der delt forargelse og verbale bøder ud. Efterretningen begynder allerede første dag som gravid. Og lige nu findes der 37 officielle påbud til gravide. Ud over de indlysende så som ingen alkohol og røg, så kan jeg i flæng nævne; kemikaliefri hverdagsprodukter, ingen lakridser i snoller-posen, spis kun laksen, hvis den er norsk, ikke noget med at opfriske stuen med en omgang maling og for GUDS SKYLD, undgå rødt kød... Ja, det er en god idé at holde sig ajour med reglementet for at være på den rigtige side af loven.

Der er i hvert fald sket meget, siden jeg selv var barn i 90’erne. Også med forældrerollen, som dengang var mere afslappet - på godt og ondt. Videnskaben har gjort os klogere. Jeg har været passiv ryger det meste af min barndom. Dengang røg man alle steder – i bilen, i supermarkedet og selv midt i tomatsuppen. Jeg legede med nabolagets børn - ude på vejen, hvor der kørte biler. Og økologi var endnu ikke noget, der kunne købes i supermarkederne. Min mor lavede sjældent mad, så den stod altid på ’hjemmebragt’ til klassearrangementer, eftermiddagskaffen eller fødselsdage. Ironisk nok var det et populært valg. Det var her, hvor der først blev meldt udsolgt. For lad os være ærlige; bare fordi noget er hjemmelavet, betyder det jo ikke, at det er godt. Tværtimod.

I dag lyder en barndom i 90’erne jo næsten som det rene vanrøgt. Men jeg husker tilbage på en god tid, og jeg ved, at man godt kan være en god mor, selvom man ikke disker op med hjemmelavede surdejsboller. Så kan vi ikke lige prøve at sende politibetjenten på en lang ferie, og huske på, at der er mange måder at være mor og far på. Det hele skal nok gå, selvom man gør tingene på sin egen måde… Så nu vil jeg snige mig i køkkenet og se, om jeg ikke kan finde lidt lakridser!

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...