Restaurant Nam skal dyste imod restaurant Menéndez. Pressefoto
Mad & Drikke

To Aalborg-kokke kæmper om osteæren

Den ene bliver hyldet og den anden ender i fjorden

14. september 2020 kl. 12:13

AALBORG: Lad den bedste ost vinde! Snart dyster kokken fra hele landet om at lavet årets osteret. Søsterrestauranterne Nam og Menéndez skal i skarp konkurrence om den store ostehyldest.

20. september får de danske oste igen stjernerollen, når 9 topkokke fra hele landet giver deres bud på Danmarksbedste osteret 2020. Konkurrencen afholdes af Mejeriforeningens ostekampagne Ost & ko, og retterne bedømmes af fem af landets skarpeste madprofiler inden den mest velsmagende kåres i CPH Food Space.

En af dem, der også glæder sig til konkurrencen og er spændt på at høre, hvad Lisbeth Jacobsen og de andre dommerne, synes om retterne, er Gridsada Khamhomkul, der er køkkenchef på Restaurant Nam, der ligger i hjertet af Aalborg på Vesterbro.

- Vi stiller op med en is på Gammelknas fra Arla Unika serveret med havtorn, kokos-bingsu, og sticky rice lavet på endnu mere Gammelknas og kondenseret mælk. Vi tager udgangspunkt i en filippinsk street food-favorit, som er en is lavet på cheddarost. En af vores elever på Nam har filippinske rødder, så vi har fået den originale opskrift fra hans mor, men blot givet den et dansk twist med Unikas nyfortolkning af havarti, Gammelknas. Vi serverer en dansk ostet version af sticky rice, som stammer fra Thailand, hvor jeg har rødder. Vores ret er indbegrebet af Nam - det er en dessert, der kombinerer asiatiske smage og gode danske råvarer - præcis som vi gør i restauranten til daglig. Vores retter skal helst forklare sig selv gennem alle smagsindtrykkene, og jeg synes desserten viser vores køkkenstil og hvem vi er på Nam,” fortæller Gridsada Khamhomkul.

- At både Nam og Menéndez er nomineret betyder bare, at vi har en ekstra chance for at vinde. Det er fedt, at begge restauranter blev nomineret, det havde vi slet ikke regnet med ville ske. Og selvom det er spændende at konkurrere mod sine gode kolleger, så hepper vi også på hinanden. Vi er et stort team, og vi glæder os til, at både Nam og Menéndez kan repræsentere Aalborg ved Danmarks bedste osteret 2020.”

Dommerne nyder alle sider af osten. Foto: Liv Kastrup

Hvor Restaurant Nam trækker på inspiration fra Asien, serverer køkkenchef Kim Jeppesen fra Restaurant Menéndez en kulinarisk kombination af Latinamerika og Nordjylland:

- Vi har lavet en klassisk ret fra El Salavador, pupusa, men med råvarer hentet i Aalborgs baghave og så får den et ostet twist af blåskimmel med Blå Kornblomst fra Thise Mejeri. Vi kan godt lide at overraske vores gæster og præsentere dem for smage, som er lidt anderledes, derfor stiller vi naturligvis også op med en ret med blåskimmel, der jo kan være lidt udfordrende. Men jeg er rigtig glad for at bruge blåskimmelost i madlavning, fordi det kan bidrage med masser af cremet umami. I vores ret har vi så parret Blå Kornblomst med latinamerikanske smage fra både mezcal, majs, lime og lokalt dyrkede jalapenos-chili og urter, fortæller Kim Jeppesen og tilføjer, at han glæder sig til at dyste mod kollegerne fra Restaurant Nam

Et af de tidligere bud på årets osteret. Foto: Liv Kastrup

- Vi er utrolig glade for, at både Nam og Menéndez er nomineret, og det er dejligt, at vi kan heppe og bakke hinanden op til konkurrencen - det er jo et hårdt felt af toprestauranter.

Det tegner til et brag af en konkurrence med skarp repræsentation fra Aalborg og som Kim Jeppesen med et smil fortæller, - det er selvfølgelig også sjovt at få lov at lave lidt intern konkurrence - der er jo mulighed for at vinde håneretten resten af året. Vi har allerede aftalt, at taberne skal hoppe i Limfjorden.

Annonceret indhold

Nyeste