Kvinderne bag maduniverset Mummum insisterer på at holde benene på jorden

AALBORG: De er unge, de er kvinder, de har masser af gejst og drive. Og så følges de ad i stort set alt, hvad de gør.

- Nogle af vores venner siger, at vi er sådan lidt tvillinge-agtige. Vi har gjort rigtig mange af de samme ting, arbejdet samme sted, taget samme uddannelse og nu også lavet en virksomhed, forklarer Mathilde Munksø Bentsen og Amanda Juul Jensen på det nærmeste i munden på hinanden, som for at understrege pointen yderligere.

Sammen har de på ganske få år skabt en gedigen succes med maduniversitet Mummum - på nettet, på sociale medier og senest på papir i form af to kogebøger. Den seneste bog, Kun aftensmad, udkom mellem jul og nytår, og allerede efter få dage måtte der sendes et nyt oplag i trykken.

I det hele taget er Mummum blevet et fænomen af den slags, hvor man kun kan se til med næsegrus beundring, for som de to sidder og fortæller i deres kombinerede prøvekøkken og virksomhedskontor i Nørresundby, forekommer det hele legende let.

- Vores fordel er nok, at vi kender hinanden så godt. Vi ved, hvad hinanden tænker og stoler på hinanden, fortæller 25-årige Mathilde Munksø Bentsen.

Katrine Schousboe
I Mummums lokaler er der et fuldt udstyret køkken, hvor mange af opskrifterne prøves af - og så er der et rum fyldt med al den service, der skal bruges til fotoshoots. Foto: Kim Dahl Hansen

Pommes og hotdogs

Venskabet går tilbage til folkeskolen, men tog for alvor fart, da Amanda fik fritidsjob i Asaa Hallens cafeteria. Hun fik hurtigt Mathilde med på sidelinjen til at lange pomfritter og hotdogs over disken.

- Vi kan godt grine af det nu, men det var faktisk der, vi lærte at arbejde sammen. Vi fik virkelig et flow, hvor vi vidste nøjagtig, hvad hinanden gjorde, og det kørte bare, fortæller hun.

Samarbejdet var i starten mest arbejdsrelateret, for der er et års aldersforskel på de to, og det betyder, at de delvist havde forskellige omgangskredse. Men siden rykkede de begge videre til Møllehuset i Asaa, og her blev deres madinteresse for alvor tydelig.

- Vi styrede selv meget og fik i det hele taget en masse frihed. Det var en fantastisk arbejdsplads for os, fortæller 26-årige Amanda Juul Jensen.

Men selv om arbejdet var fyldt med mad, så kunne det alligevel ikke mætte deres interesse for at udvikle noget selv. Når de havde fri bagte de, lavede mad til forældrene og delte i stigende grad fif og ideer med hinanden.

I 2017 satte de det lidt mere i system med mummum.dk og en Instragram-profil, hvor de delte ud af deres opskrifter. Det var tænkt som et hyggeprojekt, men inden længe fik andre øjnene op for kvindernes talent.

Katrine Schousboe
På få minutter fremtryller de en pastaret - uden en eneste gang at tale om, hvem der gør hvad. Amanda Juul Jensen og Mathilde Munksø Bentsen kender hinanden så godt, at de ofte ikke behøver ord. Foto: Kim Dahl Hansen

Forskellige roller

I dag følger flere end 220.000 dem alene på Instagram, de har fået egne lokaler og kan begge leve af den omsætning, de har i firmaet.

- Det var virkelig aldrig meningen, at det skulle udvikle sig sådan her, men den ene ting har jo bare taget den anden, siger hun.

Amanda Juul Jensen har i disse måneder skruet væsentligt ned for sit arbejde i virksomheden, hun er på deltidsbarsel med sit første barn. En lille hvælving på Mathilde Munksø Bentsens mave afslører, at også hun til sommer får en ny rolle.

- Vi har fået en rigtig stor fleksibilitet i Mummum, som vi nok ikke ville have haft andre steder. Vi kan selv tilrettelægge, hvad vi gør og hvornår, fortæller Mathilde, som foretrækker at lægge sine timer tidligt på dagen, mens Amanda ofte arbejder om aftenen, når hendes søn sover.

Rollefordelingen de to imellem er der helt styr på. Mathilde Munksø Bentsen, som har en kandidatgrad i økonomistyring, står for netop finanserne og regnskaber, mens Amanda Juul Jensen, som har en kandidatgrad i international marketing, klarer blandt andet tekst til hjemmeside og SoMe. Opskriftsudviklingen er de til gengæld fælles om, for det er fortsat det, der er kernen i Mummum.

- Det er lidt et 'never ending-project'. Vi optimerer og videreudvikler hele tiden og skal også komme op med mindst én ny opskrift om ugen, forklarer Mathilde.

Katrine Schousboe
One pot pasta med kylling og spinat er en af de opskrifter, der er udviklet til den nye kogebog Kun aftensmad. Foto: Kim Dahl Hansen

Pingpong på telefonen

Helt lavpraktisk bliver mange af deres populære opskrifter på alt fra pølsehorn over middagsretter til sunde smoothies til i en veritabel pingpong - ofte med telefonen som hjælp.

- Jeg siger måske "jeg så det og det, skal vi ikke lave noget i den stil", og så kommer Amanda med input og sådan fortsætter det frem og tilbage. Vi hygger os rigtig meget med det, fastslår hun.

Senest har de udviklet opskrifter til de to kogebøger, og en tredje - med fokus på det søde køkken - skal gerne være klar til efteråret. Den sidstnævnte brainstormer de fortsat på, men forsikrer om, at det er en fed proces, som de altid glæder sig til og over.

Deres succes og de mange kommentarer, de får, skal de fortsat vænne sig til. Lidt nordjyde er man vel ... Men de synes selv, de er gode til at minde hinanden om at holde benene på jorden.

- Vi elsker virkelig, hvor vi er nu - med friheden til selv at planlægge vores arbejde og lave noget, vi synes er sjovt, forklarer Mathilde Munksø Bentsen, før Amanda skyder ind:

- Vi vil egentlig bare gerne vedligeholde det, vi allerede har opnået, vi gør ikke det her for at skulle være kæmpestore og tjene en masse penge. Vi gør det, fordi vi kan lide det.

Katrine Schousboe
Mummum er kendt for deres hverdagsmad - inden for stort set alle genrer. Foto: Kim Dahl Hansen
Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Annonceret indhold
Henter...