Til middag går advarselssirenerne i gang - men ved du hvorfor?

AALBORG: I dag er det den første onsdag i maj, og det betyder, at du ved middagstid bliver mødt af en insisterende hylen, lige meget hvor du går hen.

Traditionen tro tester myndighederne landets varslingssystemer med lyd, og selv om det kan være irriterende at høre på og virke en smule gammeldags, så har sirenerne en vigtig funktion.

- Den primære grund til, at vi tester systemet, er at minde folk om, hvad de skal gøre, hvis det en dag er alvor. Og så skal vi selvfølgelig teste, at sirenerne virker, siger kommunikationschef i Beredskabsstyrelsen, Lars Aabjerg Pedersen, i en pressemeddelelse.

Der er altså ikke fare på færde, når sirenerne starter landet over her 6. maj.

- Pointen med sirenerne er at gøre folk opmærksomme på, at der er fare på færde. Lyden af en sirene skal få folk til at gå inden døre og søge information hos DR eller TV 2, siger han.

Man skal ikke ringe til 1-1-2 eller andre numre til myndighederne under en virkelig krise eller ulykke. Det skal man heller ikke under testen.

Hvert år er der typisk en håndfuld eller to af de over 1.000 sirener, der giver en fejlmelding. Beredskabsstyrelsen får elektroniske tilbagemeldinger på, hvilke sirener der giver problemer.

Vores nuværende sirener blev sat op i starten af 1990’erne i områder med over 1.000 indbyggere. Det betyder, de kan høres af cirka 80 procent af befolkningen.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...