Kunsten viser fra 12. september værker af den legendariske danske kunstner

AALBORG: Kunsten i Aalborg præsenterer i det kommende efterår en stor soloudstilling med en absolut éner i dansk kunsthistorie. Kunstneren Kurt Trampedach har som få andre formået at skabe værker, som brænder sig fast på nethinden. Til trods for at flere af hans værker er skabt for mere end 50 år siden, vedrører de temaer, der er bemærkelsesværdigt aktuelle.

Kurt Trampedach skildrede i 1960’erne og 1970’erne livet og den moderne tilværelse gennem et mørkt og foruroligende kunstnerisk univers. Han gjorde det altid med udgangspunkt i mennesket og sig selv såvel fysisk som psykisk. Resultatet er mørke malerier og livagtige figurer, der lukker os ind i en verden befolket af rodløse, hvileløse, længselsfulde og ensomme mennesker. Intenst og umiddelbart spejler figurerne dagligdagssituationer og almengyldige, eksistentielle vilkår og følelser; Hvor kommer vi fra? Hvem er vi? Og hvor skal vi hen?

Gående mand. Privatfoto

Udstillingen på Kunsten præsenterer et bredt udvalg af Kurt Trampedachs væsentligste værker fra 1960’erne og 1970’erne, herunder værker fra Kunstens egen samling samt indlån fra danske museer og private samlere. Med fokus på kunstnerens tidlige værker og mest vægtige kunstneriske periode er det udstillingens hensigt at udfolde det mørke, der er på spil i Trampedachs unikke kunstneriske univers.

Gennem en specialopbygget scenografi sættes Trampedachs værker i scene i et dramatisk og omsluttende totalunivers, hvor publikum vil møde hans figurer ansigt til ansigt i mørket.

Foruden en række væsentlige selvportrætter og malerier vil særligt Trampedachs livagtige skulpturer og tableauer - heriblandt hovedværket Stoppestedet fra 1972/73 fra Kunstens samling - indtage en væsentlig rolle i udstillingen. Sammen skildrer disse værker hverdagens stille øjeblikke og daglige rutiner, som vi almindeligvis ikke tillægger den store betydning. Men i Trampedachs verden bliver situationerne eksemplariske vidnesbyrd om det at være menneske på både godt og ondt. Publikum vil derfor få en levende og intim oplevelse af Trampedachs særegne kunstneriske univers.

Telefonbogen. Privatfoto

Kurt Trampedach, som døde som 70-årig i 2013, er et legendarisk navn i moderne dansk kunst. På flere måder står han som inkarnationen af den egensindige og originale kunstner, der gennem hele sin karriere skabte sin egen vej uden om konventionerne og tidens smag. Han debuterede på Kunstnernes Efterårsudstilling i 1962 og opnåede efterfølgende stor succes både herhjemme og i udlandet i en tid, hvor det endnu var det abstrakte og nonfigurative maleri, der dominerede kunstscenen. Trampedach fastholdt et figurativt billedsprog, hvad enten det kom til udtryk gennem ekspressive selvportrætter eller nyrealistiske skulpturer, der til forveksling ligner almindelige mennesker, og han formåede på dybt personlig vis at sætte billede på tiden i 1960’erne og 1970’erne.

Udstillingen "Kurt Trampedach - Møder i mørket" er en del af Kunstens udstillingsserie Fortiden genfortalt, hvor en kunstner fra museets samling gennem relevante perspektiver aktualiseres på ny.

Udstillingen kan ses fra 12. september til 6. januar næste år.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...