En gave behøver ikke være noget, du har købt. Det kan også være en god middag eller en tur i biografen. Og så sparer du både emballage og gavepapir, påpeger vores klummeskribent Gittemarie Johansen

KLUMME: Man kunne nemt tro, at det i dag skal handle om, hvordan amerikaniserede højtider er skide irriterende og ikke har nogen plads i Danmark, men helt ærligt har jeg intet problem med, at man tager andres traditioner og højtider til sig - det har vi sådan set altid gjort, så det er en meget naturlig kulturudvikling. Og som om jeg ikke imødekommer alle undskyldninger for at hygge, klæde mig ud og spise snolder? Det kan I dælme tro.

Det kan også føles som et vanvittigt udtømt emne at brokke sig over både valentinsdag, halloween og - som det skal handle om i dag - black friday, som vi lige har været igennem. Der er næsten opstået en brokke-kategori særligt til højtids-brok, hvor kritikken af amerikanske højtider jo mødes fint med ”de sætter altså julepynt ud tidligere og tidligere”-brokken. Det er altså de mindste af vores problemer. Jeg synes ikke, at det er ærgerligt, at vi får flere højtider, men jeg ser et klart problem i, hvordan vi fejrer dem.

Hvis flere højtider betød flere middage med familie og venner, oplevelser i kulturlivet, arrangementer med udklædning, indsamlinger og overraskelser til dem, man holder af, så er jeg hundrede procent på. Det er alt sammen noget, man nemt kan slippe af sted med at lave bæredygtige versioner af. Men det er sjældent det, der sker, og i stedet får vi rivegilder, udsalg og generelt bare ting, som vi skal købe - måske blot an anelse billigere end før. Det synes jeg jo overhovedet ikke, at der er noget sjov ved.

Overforbruget, der kommer både fra julemåneden og nyere tiltag som black friday, er en super ærgerlig udvikling, når man står midt i en klimakrise (jep, det er stadig en krise). Fordi det tit virker som om, at det er butikker og virksomheder, som er først til at introducere nye højtider og koncepter, så er det også dem, som dikterer, hvordan de promoveres og praktiseres, for det er naturligvis i butikkernes bedste interesse, at vi køber først og stiller spørgsmål senere.

Men hey, det er super unødvendigt. I dagens anledning vil jeg lige dele nogle af de tiltag, som vi vores familie har taget i et forsøg på at genfortolke højtiderne, både de ”danske” og de amerikanske.

Gaver i min familie betyder ofte oplevelsesgaver frem for ting. Det betyder automatisk, at der er mindre emballage, mindre gavepapir, mindre bånd – mindre affald.

Oplevelsesgaver tvinger os også sammen og skaber minder, som man altid kan se tilbage på. Min mor og jeg giver ofte hinanden ture på kunstmuseum eller aftener i Biffen i Nordkraft, for det er noget, vi begge to er rigtig glade for. Jeg har også fået for vane at give venner middagsselskaber i gave eller noget, som foregår på dagen, eller som noget de senere kan indløse, når det passer ind i kalenderen.

Det lyder jo ikke som den dybe tallerken, for oplevelsesgaver har altid været tilgængelige, men der er sket det, efter at jeg har bestemt mig for, at det er en af de primære måder, jeg giver gaver på, at det store gaveræs, udsalg, rivegilder og ja, black friday, virker fuldstændigt unødvendigt.

Overforbrug er ikke nødvendigvis en ondsindet gerning, eller noget man går for aktivt at overforbruge, det er noget, som kan snige sig ind i livet, uden man måske rigtig opdager det. Pludselig, så er det bare sådan, man gør. Det er ærgerligt, at det virker som om, at det er os forbrugere, som ofte skal tage de største skridt, når det kommer til den grønne omstilling, men det virker ikke som om, at de store butikker nogensinde vil opfordre til mindre spild og overforbrug.

Heldigvis så betyder en boykot af unødig shopping hverken, at man skal gå ned på hygge, lækre gaver eller kvalitetstid med dem, man holder af. Der er jo heldigvis helt grønne (og gratis) måder at gøre det på.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...