Den tyske duo Herakut arbejder netop nu på byens længste vægmaleri

AALBORG: Det er ikke lige det, man forestiller sig, når man kører ned af Dag Hammarskjølds Gade, men under den lettere triste vejbro mellem Østre Allé og Jyllandsgade er to af verdens helt store street art kunstnere netop nu ved at forvandle et stort stykke mur til et 50 meter langt værk.

Det er første gang, at den tyske duo Herakut gæster Danmark. Og der er tale om noget af et scoop, for duoen er ikke hvem som helst på den internationale scene.

- Det har taget fire år at få dem her til. De rejser verden rundt og har et meget stramt program, siger Lene Kirk, Kirk Gallery, som betegner dem som en del af verdens absolutte top, når det kommer til deres genre.

Katrine Schousboe og Laura Guldhammer
Falk Lehmann med kunstnernavnet Akut og Jasmin Siddiqui (Hera) forvandler på tre dage en kedelig betonmur til et farverigt univers.

Byens stemning skal med

37-årige Jasmin Siddiqui (Hera) og 40-årige Falk Lehmann (Akut) har arbejdet sammen siden 2004 og lavet hundredvis af gigantiske gavlmalerier verden over. Desuden er de repræsenteret ved store gallerier i bl.a. USA og England.

Her i Aalborg har de tre dage til at forvandle de 50 meter grå beton til et farverigt univers med eventyrelementer i form af en drage og en pige, men samtidig med tydelige politiske undertoner.

De er kommet til byen med en ide til værket, men maleriet er en proces, hvor de i høj grad lader sig inspirere af omgivelserne.

- Hvis det er muligt, så udvikler vi på stedet, det er sjovest. Vi tager udgangspunkt i, hvor vi er, forklarer Falk Lehmann.

Derfor cyklede han den første aften en tur rundt i buen for at fange lidt af stemningen, lige som de har taget fotos af detaljer, der skal bruges i værket.

- Det her område er så nyt og rent og meget anderledes, end hvad vi er vant til. Det er lidt specielt, der ikke sker så meget omkring os, siger Jasmin Siddiqui.

Katrine Schousboe og Laura Guldhammer
Jasmin Siddiqui er klassisk uddannet kunstmaler og står for at lave de store linjer i malerierne.

Hilsen til det orange geni

Hun er klassisk uddannet kunstmaler og bruger både pensler, spray og malerrulle til at lave til de store linjer, mens Falk Lehmann, der er autodidakt, kun arbejder med spray og får maleriet til at leve med nærmest fotografiske detaljer.

- Her er muren delt op i stykker. Mellemrummene giver nogle lange linjer, som vi ikke kan lave om på. I stedet arbejder vi med dem, siger Jasmin Siddiqui.

Hun vil male dem sølvfarvede, så de bliver til tremmer, der lukker figurerne inde.

- Der er flere steder i verden, hvor man lige nu sætter børn bag tremmer, jeg har netop læst om de australske flygtningelejre her til morgen. Og så er det også en hilsen til det orange geni (Trump, red.), siger hun og tilføjer, at de tremmer desværre står for mange ting.

Katrine Schousboe og Laura Guldhammer
Falk Lehmann er autodidakt og tilføjer malerierne fotografiske detaljer - lavet ved hjælp af spraymaling.

Et aktiv for Aalborg

Det politiske aspekt er kommet gradvist til dem. For i takt med, at man bliver ældre i gårde som kunstner, vil man gerne hinte mere og mere mod noget, der har betydning, lyder Jasmin Siddiquis forklaring.

Værket er en del af Kirk Gallerys gavlmaleriprojekt "Out in The Open", hvor en blanding af verdens førende street art kunstnere har forvandlet mure og bygninger i Aalborg til farverige værker.

Malerierne er dyre - i snit 100.000 kr. - og derfor er sponsorer en vigtig del af tilblivelsen.

- Her er det Torben Nielsen fra TN Udvikling, som står bag Østeråparken, der har sagt "få fat i en konge-kunstner, jeg betaler", fortæller Lene Kirk.

Katrine Schousboe og Laura Guldhammer
Det nye vægmaleri indgår i den serie af gavl- og vægmalerier Out in The Open, som Lene Kirk og hendes Kirk Gallery står bag.

Og malerierne bliver bemærket ikke bare i Danmark, men også verden over, fortæller galleristen, som flere gange har oplevet at folk er rejst til byen udelukkende for at opleve vægmalerierne.

- Da jeg kørte Herakut ind fra lufthavnen, havde vi flere biler efter os med fans. Det var virkelig specielt. Det var folk, der var kommet fra København for at opleve det. De malerier er et kæmpe aktiv for byen, fortæller hun.

I det hele taget har hun fået mange opringninger de seneste dag fra folk, der genre vil se værket blive til.

- Men det er svært for selv om det foregår i det offentlige rum, skal der også være ro til at de kan arbejde siger hun.

Katrine Schousboe og Laura Guldhammer
Betonmuren er inddelt i lange lodrette felter. I stedet for at arbejde mod dem eller forsøge at skjule dem har duoen besluttet at bruge dem aktivt i værket.
Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...