Byggelegepladsen i Nørresundby - måske Aalborgs sidste - fylder 30 år

NØRRESUNDBY: I 1970’erne og 80’erne skød de op over hele landet. Derefter faldt interessen og i dag er der kun få tilbage. Det handler om byggelegepladser. Steder, hvor børnene ikke kun kan lege, men også save og hamre og være med til at bygge deres egne huse. I Aalborg er der kun en enkelt byggelegeplads tilbage - vist nok. Det er Grønærteby, som ligger ved boligområdet Løvenborgparken i Nørresundby,

22. november rundede legepladsen de 30 år. På søndag 26. november bliver det fejret med en rigtig hyggefest om eftermiddagen.

- Grønærteby er blevet hele det store boligområdes samlingssted, fortæller Ole Mouritzen, der er formand for Grønærtebys bestyrelse.

Der er fem personer i bestyrelsen, og de har alle nået den alder, hvor de har bedre tid end tidligere i deres liv. Og tid er der altid brug for.

- Vi arbejder jo alle sammen frivilligt, fortæller Ole Mouritzen.

Grønærteby er indhegnet. Derfor skal der hver morgen/formiddag låses op og låses igen om aftenen. Der er dyr, der skal passes og fodres o.s.v.

- Der er ikke så meget byggeaktivitet - det tror jeg ikke børnene gider i dag, lyder det med et smil fra bestyrelsesmedlem Anni Christiansen.

- Men som du kan se er der huse på pladsen. De kan lejes for 100 kroner om året, og så er man forpligtet til at holde dem ved lige, siger Anni Christiansen og tilføjer, at alle huse er udlejet.

Grønærteby drives af en forening, som også får et tilskud fra kommunen.

Der er 180 medlemmer, som betaler 50 kr. om året i kontingent. Fra 1. januar stiger kontingentet dog til 75 år om året.

Medlemsskabet giver visse fordele.

- Vi har et fælleshus, som man som medlem af foreningen kan leje til eksempelvis fester. Og medlemmer kan også leje de små huse i byen. Men alle er meget velkomne her i Grønærteby, fortæller Ole Mouritzen.

Daginstitutioner og dagplejemødre er flittige brugere af stedet, og det samme gælder bostederne for handicappede på Studievej. Og så er området også samlingssted for alle beboerne i områder.

- Vi forsøger at lave aktiviteter for børnene, bl.a. fastelavnsfest. Og så laver vi også aktiviteter, som de voksne også kan deltage i, bl.a. sankthansfest. Men hele det store boligområde er efterhånden blevet et sølvbryllupskvarter. Folk flytter ikke. Men så kan børnebørnene, som kommer på besøg, jo kigge ind i Grønærteby, tilføjer Ole Mouritzen.

Byggelegepladsen har naturligvis haft både op- og nedture. Mange i området husker Henry Kjeldsen og hustruen Gitte, som dagligt var at finde i Grønærteby til stor glæde for de mange børn.

Og så skal der festes på søndag. Der er både pølser og æbleskiver til alle. Desuden kaffe, kakao, øl og sodavand. Og fra det lille ny pandekagehus bliver der serveret hjemmebagte pandekager. Det hele er gratis.

- Vi har også lavet en aftale med en ballonmand, som kommer og underholder, fortæller Anni Christiansen.

- Vores kasse bugner ikke med penge, men der SKAL være penge til en fødselsdagsfest på søndag, siger Anni Christiansen.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...