Gasterne på skoleskibet Georg Stage kravler ihærdigt rundt i op til 30 meters højde og ligner bittesmå myrer på masterne, når der skal sættes sejl. Arkivfoto: Henrik Bo
Det sker

Verdens ældste skoleskib kaster glans over Aalborg

Georg Stage sejler de syv verdenshave tyndt og anker nu for en stund op i Limfjordsbyen i anledning af The Tall Ships Races

07. juni 2019 kl. 17:55

AALBORG: Sig navnet Georg Stage - og enhver med blot en lille smule maritimt kendskab - ung som gammel - vil nikke respektfuldt og genkendende med hovedet.

For der er selvfølgelig kun én Georg Stage på verdenshavene, og hun kan tilmed bryste sig af at være verdens ældste, civile skoleskib. Og så er det naturligvis pære dansk.

Og aalborgensere, nordjyder, turister og alt muligt andet godtfolk fra ind- og udland kan således glæde sig til at se det gode skib i Aalborg Havn i forbindelse med arrangementet The Tall Ships Races.

Aalborg er nemlig for femte gang værtshavn for den årlige kapsejlads - første gang var i 1999 - hvor de deltagende skibe lægger vejen forbi Limfjordsbyen fra og med den 2. juli til og med den 6. juli.

Blæsten går sædvanligvis frisk over Limfjordens vande, og det er noget de mange deltagende skibe i The Tall Ships Races sætter pris på, når der skal lidt fart over feltet. Arkivfoto: Nicolas Cho Meier

Antallet af tilmeldte skibe vokser i takt med, at vi nærmer os datoen for besøget i Aalborg, og i skrivende stund har hele 69 sejlskibe - inklusiv Georg Stage - allerede meldt deres ankomst.

Så der bliver noget for både øjne og ører, når den mega store event ruller hen over kajen i både Aalborg og Nørresundby.

Hvis ellers vind og vejr arter sig fra den pæne side - og alt andet også klapper lige efter bogen - så er muligheden for at sætte en ny publikums-rekord absolut til stede. Drømmescenariet kunne være et sted mellem 800.000 og 900.000 gæster.

- Alle mand af huse - der er sejlskibe i havnen. The Tall Ships Races er en ægte publikumsmagnet, og hvis ellers alt flasker sig, så er der i år en god chance for at sætte en ny rekord med måske helt op til ca. 900.000 gæster på kajen i Aalborg og Nørresundby. Arkivfoto: Grete Dahl

Og lad os lige for en stund vende tilbage til beskrivelsen af Georg Stage, der er en tre-mastet fuldrigger - i øvrigt kendt som alle skibes moder.

Det første Georg Stage-skib blev søsat i 1882 og sejlede frem til 1934, hvor det nuværende skib blev bygget på Frederikshavn Værft.

Skibet har igennem årenes løb givet mange unge mennesker m/k en søfartsuddannelse foruden oplevelser for livet, og netop her i 2019 tager Georg Stage for første gang på to togter mod hidtil kun et enkelt.

Georg Stage har en fast besætning på 10 mand. På årets togter er der 63 elever med, og det er drenge og piger i alderen 17 til 22 år.

Annonceret indhold

Nyeste