Filmen vises 9. april i Musikkens Hus

AALBORG: Jørn Utzon ville i år være fyldt 100, og Musikkens Hus er gået sammen med Nordisk Film, Utzon Center og Louisiana om en fejring, som er den ikoniske - og meget menneskelige - arkitekts format værdigt.

Operahuset i Sydney. Vi behøver ingen fysiske fotos, når vi hører de ord: Bygningsværket står glasklart på nethinden.

Vejgaard-drengen Jørn Utzon satte med sin arkitektur et uudsletteligt aftryk på historien, og med Operahuset skabte han et ikon for et helt kontinent - ja, for en hel verden.

Noget af det helt særlige ved Jørn Utzon var, at målet i sig selv ikke var at skabe et bygningsmæssigt ikon, men at skabe oplevelser for mennesker - så det var den anden vej omkring.

- Hans nærvær og evne til at forstå mennesker gjorde hans værker så exceptionelle, at de endte som ikoner, siger Lasse Andersson, kreativ direktør i Utzon Center.

- Han var uden tvivl den største, danske arkitekt i historien, og Operahuset er på UNESCO’s verdensarvsliste, tilføjer han.

Den 9. april, på selve fødselsdagen, er der verdenspremiere på dokumentarfilmen om mennesket, familiefaren og arkitekten Jørn Utzon i Musikkens Hus.

Men inden Jørn Utzon bliver kastet op på det store lærred i Koncertsalen, vil hans datter, kunstneren Lin Utzon, filmens instruktør Lene Borch Hansen og Lasse Andersson være i samtale på scenen med vært Marc-Christoph Wagner fra Louisiana Live.

Vi kommer om bag mennesket Jørn Utzon, der beskrives som både et geni, en éner og et særdeles varmt og følsomt menneske, siger Marc-Christoph Wagner.

Blandt andet vil filmen vise, hvordan den 37 år gamle Jørn Utzon sad i sin garage i Hellebæk i Danmark og designede sit operahus: Et bygningsværk, der blev ét af det 20. århundredes mest berømte bygning.

Men værket kom også til at knuse hans hjerte, da han blev tvunget til at forlade Australien, før Operahuset stod færdigt. Utzon kom aldrig tilbage og så ikke operahuset igen.

Efter filmen byder Utzon Center på eksklusiv adgang til den store udstilling "Horisont, et operahus og en verden til forskel" mod forevisning af filmbillet.

Det er en stor glæde for os, at vi sammen med andre stærke kræfter kan give Jørn Utzon en flot fejring i sin hjemby. Vi kan alle sammen være stolte af, at én af verdenshistoriens allerstørste arkitekter fandt sin første inspiration her, siger Lasse Rich Henningsen, adm. direktør i Musikkens Hus.

Jørn Utzon har dels boet i Borgergade/Vendelbogade og på Nørre Trandersvej 65 i Aalborg.

Utzon Center var den sidste bygning, mesteren sammen med sin søn, Kim, nåede at tegne inden sin død i 2008.

Billetsalget til verdenspremieren på Utzon100 9. april i Musikkens Hus med indledende Louisiana Live på Koncertsalens scene går i salg onsdag 7. marts klokken 10.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...