Vi har fået lov til at få et kig i aalborgensernes boliger - denne gang besøger vi Vejgaard Bymidte, der minder om et bofællesskab

AALBORG: Aalborg er en alsidig by, hvor man kan bo på mange forskellige måder. I denne reportageserie besøger aalborg:nu forskellige typer boliger i byen, hvor vi får lov til at komme indenfor og blive klogere på, hvordan andre mennesker lige rundt omkring os lever. Denne gang er vi taget et smut forbi Vejgaard Bymidte, hvor sammenhold og fællesskab er nøgleordene.

Forvandling af et område

I starten af 1980’erne blev en lukket fabrik i Vejgaard ombygget til boliger, og arkitekten Frank Vestergaard fik opgaven at forandre industriområdet til et boligkvarter. Han havde tidligere været med ved flere kollektivbyggerier, og det afspejler Vejgaard Bymidte også den dag i dag.

Camilla Gammelgaard og Lasse Sand
Det er disse farverige huse, man møder, når man nærmer sig Vejgaard Bymidte.

Hvis man kommer fra SuperBrugsens parkeringsplads, når man ankommer, så er det første, man ser, farverige Skagenshuse, der ligger side om side. Det skal siges, at netop de, først er blevet bygget senere hen. Alle andre bygninger ser forskellige ud og har uregelmæssige former, som erstatter de tidligere værksteder og industrilokaler. De er også forskellige, når det gælder farverne. Der er både brugt rød, gul, grøn, blå og brun vekslende med hvidmalede murfacader. Fælleshuset er den gamle vinduesfabriks tidligere kantine, og de mange sjove vinduesformer skaber ligeledes minder til industrien, der tidligere lå på grunden. Imellem husene fører små snoede veje dig rundt i det lille område, der er fuldstændig isoleret fra trafik, og det er svært ikke at lade sig imponere. Der er bare en helt anden ro, end man ellers finder i Aalborg-området.

I et mørkerødt og hvidt hus møder vi parret Vibeke Rødsgaard-Mathiesen og Jens Graven Andersen, der er flyttet til Bymidten for få år siden.

Camilla Gammelgaard og Lasse Sand
Der er mange sjove detaljer i huset. Her kan man ane soveværelset i billedet.

- Vi flyttede hertil, efter vi havde boet i et stort hus i Gistrup i rigtig mange år. Da vi fik solgt det, og ungerne var flyttet hjemmefra, så havde vi egentlig troet, at vi ville ind og bo i en lejlighed inde i byen. Vi kiggede både på havnen, på Danmarksgade og på Boulevarden, men der var noget med det hele, som ikke passede os, fortæller Vibeke Rødsgaard-Mathiesen.

Lidt af et tilfælde

Parret kendte godt til Vejgaard Bymidte fra venner og bekendte, men det var ikke et sted, de havde overvejet at flytte til. Det blev dog ændret efter en tur ved frisøren, hvor Vibeke Rødsgaard-Mathiesen hørte, at der var et hus til salg.

- Det er jo utrolig bynært. Der er lige knap to kilometer herfra og til Sallings Nytorv-indgang. Længere er der ikke. Og så er Vejgaard en fantastisk handelsby. Du har flere specialbutikker herude end inde i midtbyen, fortæller Jens Graven Andersen.

Camilla Gammelgaard og Lasse Sand
Fællesarealerne byder blandt andet på en legeplads.

- Vi var slet ikke i tvivl om, at det var det, vi gerne ville. Her kunne vi også få naboer og fællesskab, og vi behøver jo ikke ret meget plads, fordi vi kan dele med andre. Vi behøver for eksempel ikke alle sammen at have en vaskemaskine og en græsslåmaskine og andre store ting. Det tiltalte os rigtig meget, fortæller hun.

I Vejgaard Bymidte er der flere fællesfaciliteter, og det er blandt andet dem, der giver anerne til et bofællesskab. Udover fælleshuset, hvor man kan mødes og spise, se tv, holde møder eller et privatarrangement, så er der også et vaskerum, et værksted og fællesarealer med legepladser, græsplæner og frugttræer. Selvom meget er fælles, så er det ikke et problem i Jens Graven Andersens øjne:

- Der er en fin balance herude, når det gælder fællesskab. Man render ikke hinanden på dørene, men man snakker på kryds og tværs. og så er folk herude er heller ikke bange for at spørge om hjælp, og alle hjælper jo gerne hinanden, siger han.

Orden i kaos

For at det hele kan holdes ved lige, indbetaler beboerne et fast beløb til ejerforeningen, så der er penge til fællesudgifterne, der dækker lidt mere, end man måske regner med. For selvom Vejgaard Bymidte kan minde lidt om en kolonihave eller en fristad, når det kommer til farvevalg, så er der faktisk ret klare regler for, hvordan der skal se ud. Derfor får man også to foldere med regler, når man flytter ind.

- Der er orden i kaosset herude. Det er også grunden til, at ejerforeningen står for maling til vedligeholdelse. Det vil sige, at når dit træværk trænger til at blive malet, så får du den rigtige spand med den rigtige maling og nuance. Så er vi sikre på, at det bliver vedligeholdt, og så man undgår, at folk køber noget forkert, fortæller Jens Graven Andersen, og fortsætter:

- Første gang jeg satte stillads op, kom der to mand med det samme, for det har de jo prøvet mange gange, og de ved, hvordan man lige sikrer det rigtigt og sådan noget. Så der er også hjælp at hente, når man går i gang med at male.

Planlagte aktiviteter og uformelle sammenrend

Huset parret har købt er på 94 kvadratmeter og har to etager, og da boligerne i Bymidten svinger fra et areal på 42 kvadratmeter til 120 kvadratmeter, kan det siges at være et af de større huse. Og de er meget glade for det, ligesom de glæder sig over sammenholdet med naboerne, hvor der ofte er fælles arrangementer.

Camilla Gammelgaard og Lasse Sand
Her ses fælleshuset - I stueetagen er der vaskerum.

- Vi har en spiseklub en gang om ugen, hvor vi skiftes til at lave mad. Det er cirka en tredjedel, der er med i det. Vi har også fælles arbejdsdage, hvor vores princip er, at vi står for så meget som muligt selv, fortæller Jens Graven Andersen.

De forskellige aktiviteter planlægges af nedsatte grupper, der hver især dækker et område.

- For eksempel har vi børnegruppen, som står for ting børnefamilierne kan lave sammen. Vi har også en kulturgruppe, en arealgruppe, en værdiggruppe og en værkstedsgruppe, fortæller han.

- I princippet skal alle være med i en gruppe, så alle tager ansvar for, hvad der kommer til at ske herude og er med til at præge stedet. Jeg er selv med i kulturgruppen, hvor vi laver en oversigt over, hvad man kan være med til. For eksempel har vi mindfulness og en strikkeklub, siger Vibeke Rødsgaard-Mathiesen.

Alt behøver dog ikke være planlagt på forhånd i Bymidten.

- Vi har også mere uformellem sammenrend. Der er ikke mange, der har den store tv-pakke privat. Så den har vi oppe i fælleshuset, og så kan man for eksempel mødes og se Champions League en aften, siger Jens Graven Andersen

Parret har ikke mødt mange fordomme, efter de er flyttet ind i Bymidten. Tværtimod oplever de, at alle omkring dem er positive.

- Jeg har fået det sådan, efter vi er flyttet hertil, at der ikke er nogen steder, jeg hellere ville bo. Vi går stadig mange ture inde i byen og på havnen. Hver gang tænker jeg alligevel, hvor er det godt, vi snart skal hjem i Bymidten. Og hvis jeg går og hænger tøj op, så tænker jeg hver gang, jeg kigger rundt: "Hold da op hvor er vi heldige, at vi havnede her, afslutter Vibeke Rødsgaard-Mathiesen.

Camilla Gammelgaard og Lasse Sand
Fælleshuset skal ses som beboernes udvidede dagligstue.
Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Annonceret indhold
Henter...