Kent Langkjærs krimithriller ”Elektrochok” er et bud på en Aalborg-baseret roman. Foto: Torben Hansen
Mennesker

- Vi har alt for få romaner, der foregår i Aalborg

Kent Langkjær er forfatter og bosiddende i Nørresundby. Mød ham her

16. maj 2020 kl. 17:37

AALBORG: 15. maj udkommer Kent Langkjærs anden krimithriller med titlen ”Elektrochok”. Den foregår i Aalborg og handler om drabet på en journalist. Kent Langkjær er 48 år og har de sidste 12 år været ansat som leder i Aalborg Kommunes socialpsykiatri

Hvis jeg siger Aalborg, hvad får det så dig til at tænke på?

Jeg forbinder Aalborg med mange forskellige ting. En by, der kan tiltrække store navne til koncerter og foredrag. Jeg kommer ikke nok ud til de arrangementer, fordi jeg burer mig inde med mit forfatterskab, når jeg har fri fra arbejde, men jeg nyder at bo i en by med mulighederne.

Når så jeg slipper tastaturet, så vil jeg gerne ud at spise med min kæreste, og her er det altid en fornøjelse, at udbuddet af restauranter er stort. Man kan som regel finde et nyt spisested at afprøve.

De, der kender mig, ved, at jeg ikke er den store naturfreak, men jeg nyder at gå igennem Kildeparken om morgenen på vej til arbejde, og i Nørresundby er Lindholm Fjordpark et dejligt sted at gå tur eller løbe. Her får man både Limfjorden og får der græsser, alt sammen meget tæt på centrum af byen.

- Jomfru Ane Gade og hele området omkring Nytorv er indbegrebet af Aalborg for mig, siger Kent Langkjær. Foto: Torben Hansen

Hvilke steder betyder noget særligt for dig i Aalborg?

De to gågader er noget, jeg helt klart forbinder med Aalborg. Jomfru Ane Gade og hele området omkring Nytorv er indbegrebet af Aalborg for mig.

I min krimithriller er jeg desuden fascineret af Aalborgs overgang fra industriby til vidensby. Det betyder også, at for eksempel Spritten er noget særligt for mig. Det er også noget særligt for mig at bo i en stor by, hvor jeg kan købe en sandwich ved Tages Pølsevogn, finde ud af at jeg har glemt mit Dankort, og så er det bare okay at komme og betale en anden dag.

Hvordan har dit arbejde i Aalborg Kommunes socialpsykiatri inspireret dig til din krimithriller-serie?

De borgere, vi yder støtte til, kæmper med psykiske problemer. Det er en kamp, de vedvarende er i, hvor der ikke er weekender eller en ferie til at slappe af. Det er en kamp med at leve et liv ud fra det, den enkelte oplever som livskvalitet. Det, synes jeg, er inspirerende.

Torsten Lange, hovedpersonen i min krimithriller-serie, er også ramt af psykiske problemer. Han kæmper også for at få et liv og et arbejdsliv til at hænge sammen. Når man er presset på den måde, så fjernes alt det civiliserede og ideerne om, hvem vi tror, vi er, og i stedet kommer vi ind til en kerne af, hvem vi reelt set er. Hvilken kerne består vi i virkeligheden af? Det, synes jeg, er spændende at undersøge igennem mine karakterer, og det er helt klart inspireret af den kamp, jeg ser igennem mit arbejde.

Arbejdet i socialpsykiatrien i Aalborg Kommune har inspireret Kent Langkjær. Ligesom de mennesker, han arbejder med til daglig, kæmper bogens hovedperson med psykiske problemer. Foto: Torben Hansen

Hvordan synes du, at din roman skiller sig ud på et marked, der er fyldt med krimier?

Der er mange hovedpersoner i krimigenren, der har det skidt. Den klassiske er den alkoholiserede hovedkarakter, som Harry Hole i Jo Nesbø-serien. Jeg synes, at min karakter, Torsten Lange, skiller sig ud ved at kæmpe så meget med psyken. Han starter i et elektrochok forløb i begyndelsen af romanen, så han er voldsomt presset fra starten. Min roman skiller sig også ud ved at foregå i Aalborg. Vi har alt for få romaner, der foregår i Aalborg. Min krimithriller ”Elektrochok” er et bud på en Aalborg-baseret roman.

Er du bekymret for, om den gode gamle papirbog bliver udkonkurreret af e-bøger og lydbøger?

Jeg kan lide bøger i alle de tre formater, du nævner, og vil være ked af at undvære papirudgaven. Den fysiske bog er vigtig for min læseoplevelse. Jeg kan godt lide at bladre om til en ny side og have bogen, jeg er i gang med at læse, til at ligge på mit natbord. Som forfatter er den fysiske manifestation af bogen vigtig. Når jeg modtager bogen fra trykkeriet, så er det ikke længere en fantasi eller et manuskript, men en bog. Det er en fødsel, og det er det ikke på samme måde med en e-bog eller en lydbog.

Kent Langkjær planlægger at skrive endnu en krimithriller i serien med Torsten Lange. Foto: Torben Hansen

Hvilke personer i Aalborg betyder noget særligt for dig?

I den her tid må det være Mette Frederiksen. Jeg synes, hun har gjort det fantastisk i forhold til den sundhedskrise, vi går igennem lige nu. Når et samfund er i krise, så har vi brug for en lederfigur, der træder i karakter. For mig er hun lykkedes med den opgave. Jeg kan for eksempel godt lide, at hun siger, at hun vil komme til at begå fejl, idet vi som land ikke tidligere har stået i en lignende situation. Det er jeg meget mere tryg ved end en lederfigur, der positionerer sig som ufejlbarlig.

Har du flere romaner i støbeskeen?

Lige nu er jeg ved at redigere den første roman i serien med Torsten Lange. Den hedder ”Deroute” og skal genudgives på mit nye forlag. Herefter er det min plan at skrive endnu en krimithriller i serien.

Annonceret indhold

Nyeste