En ny fastelavnsbolle har meldt sig på banen, den svenske semla - men er den bedre end originalen?

AALBORG: Sjældent har vi set en kage, der hitter så meget som fastelavnsboller. Det er lidt som om, at når de første fastelavnsboller havner i montren, har aalborgenserne kollektivt glemt alt om slankekure, nytårsforsæt og alle de gode intentioner om at spise lidt sundere og lidt mindre kage.

Men vi forstår det jo godt! Her på redaktionen er vi særdeles kageglade, og vi har selvfølgelig sat os for at smage på de mange lækre sager, som bagerierne i Aalborg byder på. Og det inkluderer selvfølgelig den helt nye dreng i klassen: Den svenske semla - eller semlor, som de hedder i flertal.

Det er Lagkagehuset, der introducerer semlaen til sit fastelavnsbollesortiment i denne omgang. Og den har vi tænkt os at smage, så du ikke behøver - eller hva'?!

Testpanelet består som sædvanlig af journalist Anne Norre og trofast, madglad studentermedhjælper Victoria Skibsted.

Anne elsker alle slags fastelavnsboller, så længe der er snask nok i midten. Victoria er ikke en flødeskumspige og foretrækker den gammeldags version af fastelavnsbollen uden flødeskum.

Anne  Norre og Victoria Skibsted
I versionen her minder semlaen mest den flødeskumsfyldte danske version af en fastelavnsbolle. Foto: Anne Norre

Hvad er en semla egentligt?

På sin hjemmeside beskriver Lagkagehuset den svenske fastelavnsbolle således:

- Semlaen er det svenske bud på en fastelavnsbolle, og vores version er baseret på vores gammeldags fastelavnsbolle med fyld af kardemommecreme, sød mandelmasse og masser af flødskum. Afpyntet med ristede hasselnødder og guldstøv.

Det lyder sådan set meget lækkert for os, der rigtig godt kan lide en fastelavnsbolle med godt med flødeskum. Men hvordan er førstehåndsindtrykket?

Anne  Norre og Victoria Skibsted
Det er måske svært at se, men faktisk har semlaen et rimelig pænt "snit". Foto: Anne Norre

Førstehåndsindtrykket

Semlaen ser rigtig fin ud trods gåturen fra Lagkagehuset i Nørregade og ned på redaktionen på Boulevarden. Den ligner umiddelbart en helt almindelig butterdejs-fastelavnsbolle bare uden butterdej. Der er godt med flødeskum i fastelavnsbollen, og den er pyntet fint med (endnu) mere flødeskum på toppen og lidt hakkede hasselnødder.

Da vi skærer fastelavnsbollen igennem har den det famøse flotte snit med en relativt klar opdeling af flødeskum, kardemommecreme og mandelmasse i bunden.

- Men den er også lidt farveløs i det, siger Victoria, der påpeger at alle farverne er meget beige. Og det har hun jo ret i.

Hvordan smager det så?

I den første bid får vi mest bare flødeskum, men anden bid byder på både flødeskum, mandelmasse og kardemommecreme.

- Uh, der var der noget af mandelmassen. Mhhm! Lyder det fra Anne.

- Men kan du smage, at det er mandel?

- Nej, men det smager dejlig nøddeagtigt.

Begge smagstestere er enige i at semlaen er mild, sød og lidt fed i smagen fra sammensætningen af cremer, men der mangler noget.

- Mangler der ikke lidt syre? Siger Victoria, der synes at den milde smag er lidt ensformig til hendes smagsløg.

Til gengæld mangler ingen af os butterdejen fra den danske fastelavnsbolle. Selve semla-bollen er både smagfuld og på ingen måde tør eller kedelig.

- Men den ligner lidt en almindelig fastelavnsbolle, konstaterer Anne, der har spist mange flødeskumsfastelavnsboller i sit liv. - Der er rigtig meget flødeskum i den, griner hun.

Her er dommen

Den ikke så flødeskumsglade Victoria giver alligevel semlaen 3 ud af 5 stjerner. Der mangler lidt syre, men smagen er god, lyder dommen.

Anne giver semlaen en enkelt stjerne mere og lander på 4 stjerner. Hvis du er til de almindelige, flødeskumsfyldte fastelavnsboller, skal du prøve den milde semla.

Er du ikke til den helt store flødeskumsfest, kan du snildt dele en semla med din fastelavnsbollemakker.

Kort sagt: Jo, du behøver faktisk at smage en semla!

Prisen for en enkelt semla ligger på 29,95 kroner og den forhandles i alle Lagkagehusets butikker i Aalborg fra i dag 6. januar.

Anne  Norre og Victoria Skibsted
Står der "semla" på din indkøbsseddel i dag? Foto: Victoria Skibsted
Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Annonceret indhold
Henter...