Engang blev vinterbadere set som personlighedsforstyrrede, men den opfattelse har heldigvis ændret sig, fortæller klummeskribent Jonny Hefty, der selv springer i fjorden året rundt

KLUMME: Vikingerne kommer!

De har hen over vinteren invaderet Aalborg eller Alabu, som vores by kaldtes i vikingetiden. Hjelmene er skiftet ud med strikkede tophuer, mjøden er opgraderet til gammel dansk, og de mest hardcore vikinger og skjoldmøer har bare numser og ildrøde kinder.

Alabu er omringet af vand og har, siden byen opstod ved bredden af Østerå i år 800, tiltrukket vilde vikinger. Fuldskæg, fletninger og glade hoveder i alle aldre stikker op fra Limfjorden og Fjordparken, og nogle steder er der ligefrem en kø af krigere i morgenkåber, som venter på at invadere et øksehugget hul i isen.

Guden Njord styrer vejret, vinden, ilden og vandet i nordisk mytologi. Vinteren har i år været streng med stærk kulde, hvasse vinde, isdøgn og frost på fjorden. Ideelt vejr for vikinger, som elsker et gysende koldt vinterbad.

Men det er ikke kun de inkarnerede, gæve og garvede nordboere, som har styrket immunforsvaret og sluppet endorfinerne fri i fjordens salte vand i år. En hær af skrællinger – nybegyndere – har med skrål og hvin, gys og grin opdaget, at et dyp i fjorden forbedrer humøret, stimulerer blodomløbet og har antidepressive effekter på mørke dage nordpå... og så er det gratis, lettilgængeligt, nemt at komme i gang med og kræver ikke andet end gåpåmod, et håndklæde og badetøj, hvis du ikke er nøgenbader-typen?

Ægte vikinger og skjoldmøer bader naturligvis nøgne, og man skal efter sigende have vinterbadet regelmæssigt i mindst to sæsoner og have underkastet sig en rituel vikingedåb i en vinterbadeklub, før man kan ryste titlen som skrælling af sig og kalde sig en fuldblods viking eller skjoldmø.

En skrælling er letgenkendelig. De - eller her burde jeg nok egentlig sige vi, da jeg selv endnu kun er vinterbader på anden sæson - tager hurtige, højlydte dyp og kan genkendes på det obligatoriske billede, der død og pine skal tages og deles på sociale medier. Stolte som hjemvendte vikinger med ran fra fjerne togter vises badebillederne frem på Instagram og Facebook og afføder hæder og beundring i form af likes og imponerede kommentarer, fra venner som enten synes, man er sej eller sindssyg.

Jo tak, det er bestemt ikke alle, som kan se det fede i at nedsænke sin vinterblegfede krop i iskoldt fjordvand. Mange betragter vinterbadning som direkte tosset, unødvendigt og ubehageligt.

I ”Dansk lærebog i psykiatri” fra 1946 faldt jeg over denne diagnose; ”til de personlighedsforstyrrede hører råkostspisere, militærnægtere og vinterbadere”. Det syn har heldigvis ændret sig med årene, og i dag findes der ikke mindre end 143 vinterbadeklubber i Danmark, som oplever en voldsom tilstrømning af medlemmer.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...