Vild med historie? Tag elevatoren til middelalderen
Under Algade i Aalborg kan du se ruiner fra gråbrødrenes kloster, skeletter fra kirkegårdene og fund fra vikingetidens og middelalderens Aalborg
AALBORG: Tre meter under Aalborgs travle shoppinggade Algade kan du besøge en verden, der ikke har set dagslys i mange hundrede år. Her ligger resterne af et kloster, der engang var beboet af en munkeorden kaldet Gråbrødrene.
De omfattende og velbevarede klosterfundamenter og murværk blev udgravet i 1994-95, og siden er der omkring dem opbygget et underjordisk museum, Gråbrødrekloster Museet, som du kommer ned i ved at tage elevatoren udenfor Sallings Algade-indgang.
Munke i grå kutter
Gråbrødrene blev kaldt sådan i daglig tale, fordi de bar grå munkekutter, men formelt set var de franciskaner-munke. Det var en munkeorden, der blev grundlagt i 1223 af den hellige Frans af Assisi i Italien, og hurtigt spredte sig i datidens katolske Europa. De levede hovedsageligt af gaver og tiggeri og kaldes derfor tiggermunke.
De første franciskaner-munke i Danmark kom vandrende på bare ben i 1232 fra Tyskland til Ribe.
Munkene kom til Aalborg nogle år senere, mellem 1240 og 1250, og de blev i byen indtil 1530. Her blev klostret nedlagt i forbindelse med den spirende reformation.
Skeletter fra kirkegården
Området, hvor klosteret lå, er også der, hvor Aalborg som by opstod, og Gråbrødrekloster Museet fortæller derfor også om den markedsplads, der lå samme sted i begyndelsen af 900-tallet, om flere ukendte kirker og om de byhuse, der måtte vige pladsen til fordel for munkenes kloster.
Der lå en stor kirkegård omkring klostret, hvor mange af byens borgere og munkene selv blev begravet i løbet af middelalderen, og du kan se nogle af skeletterne i museet, der også rummer mange andre fund fra vikingetidens og middelalderens Aalborg.
Du kan selv gå rundt i museet, eller du kan købe en rundvisning blandt de gamle ruiner, hvor museets guide fortæller klosterets og munkeordenens dramatiske historie.