Unge nordjyder går all-in for at få drømmene opfyldt

AALBORG: I morgen, lørdag, kan du støde på veteranbiler, skuespillere og et passioneret filmhold.

Det er den sidste scene til filmen "Partisaneren" der skal skydes, og dermed bliver tiden skruet tilbage til 1945. 15 unge mennesker fra Nordjylland er gået sammen om at få lavet filmen, som omhandler en historie fra den mørke aalborgensiske besættelsestid.

Optagelserne til filmen har fundet sted i den gamle bydel af Aalborg, Hjelmerstald, Peder Barkes Gade og i Vor Frues kirketårn. Gaderne bliver fyldt med biler, spillere, udstyr og et passioneret filmhold, der laver film fordi de ikke kan lade være.

Niels Skovmand
Der er blevet gjort rigtig meget ud af at få styr på kostumer og detaljer. Foto: Lucas Holler

- Vi har gjort rigtig meget for, at filmen skal ramme tiden rigtigt. Vi har fundet de helt rigtige rationeringsmærker, uniformer, plakater, biler, møbler og kostumer for at få os tilbage til 1945. Det fortæller fotograf på filmen, Søren Weper.

Rationeringsmærkerne fik de, takket været en farmor til en på holdet, der heldigvis havde nogle liggende.

- Vi er i alt ca. 15 unge mennesker på produktionen af dette projekt fra hele Nordjylland med forskellige erfaringer med at lave film, men alle med en stor, brændende passion for at lave film, fortæller Søren.

Lysten til at lave film fylder meget for folkene bag, og de fortæller, at de ikke kunne have gjort det uden en masse frivillige kræfter. Økonomien bag er da heller ikke prangende. De fik til at starte med bevilliget 10.000 kroner til filmen, men ellers har de selv spyttet i kassen.

- Vi har en hel del udlæg, som vi nok ikke får dækket, lyder det fra Søren.

- På et tidspunkt havde jeg instruktøren Daniel Dahl boende i min lejlighed. Han havde opsagt sin lejlighed for at få indskuddet udbetalt, så vi kunne få flere penge til filmen. Så han boede lige hjemme ved mig, indtil han fik styr på sin boligsituation, fortæller Søren.

Niels Skovmand
Her er optagelserne til Partisaneren godt i gang. Foto: Lucas Holler

Der har undervejs været nogle udfordringer med optagelserne til filmen.

- Vi har jo skudt filmen on location i Aalborgs gader. Da flere af dem har været aftenoptagelser, har det været lidt svært at undgå forstyrrelser undervejs, siger Søren.

Han henviser specifikt til en aften, hvor de skulle optage en hjerteskærende scene med en grædende kvinde. Skuespillerinden gav alt, hvad hun havde, men i baggrunden kunne man høre nogle festlige nordmænd der sang deres hjemlands vemodige druksange.

Skuespilleren Lars Knutzon har i øvrigt indvilliget i at deltage i filmen. Økonomien gør, at man med hensyn til indkvarteringen også har været tvunget til at tænke i alternative løsninger.

- Lars Knutzon skal bo i min lejlighed i weekenden. Så jeg flytter lige hjem til mine forældre, lyder det grinende fra Søren.

"Partisaneren" har premiere i december måned og får en spillelængde på imellem 20 og 40 minutter. Hvis alt går efter planen, bliver filmen også her klippet af frivillige kræfter.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...