Dorte Jungersen er freelancejournalist, og hun står bag "Aalborg i stumper og stykker"

AALBORG: Dorthe Jungersen har på sin facebook-side en række personlige betragtninger om Aalborg før og nu. Senest har hun blandt andet skrevet om Gavlhuset, Sallings juleudstilling og om Christine Jensen-Storck, der var en af de første kvinder i byrådet og initiativtager til Aalborgs første folkekøkken.

Hvis jeg siger Aalborg, hvad får det så dig til at tænke på?

Jeg er født og opvokset i 9000, og i en periode fravalgte jeg byen for blandt andet at læse journalistik i Aarhus. Men Aalborg er min by, og jeg har valgt den til igen.

Det er en by i enorm forvandling fra grå arbejderby til en videns- og kulturby.

Heldigvis er her en stor mangfoldighed; vi har den tjekkede havnefront og mere eller mindre spændende arkitektur. Og vi har også stadig de gamle, brune værtshuse, hvor der ryges og rafles. Den mangfoldighed håber jeg, man fortsat vil værne om, mens man også bygger nyt.

Tina Larsen og Laura Guldhammer
Almen Kirkegård og Aalborgtårnet er to af de steder, der har en særlig betydning for Dorte Jungersen.

Hvilke steder betyder noget særligt for dig i Aalborg?

Jeg er nødt til at nævne Duus Vinkjælder, det var min gymnasiebar, hvor vi smed skoletaskerne i hjørnet og fik en Rød Tuborg eller to. Der er stadig de samme træbænke og borde, jeg kan godt lide, når det hele ikke er så farveafstemt og fancy men mere autentisk.

Og så er der Almen Kirkegården, der er helt fredeligt og den ligger kun et minut fra Vesterbros larm og mylder. Jeg går der ofte, det emmer af historie, her ligger mange af de store Aalborgfamilier begravet, dem man også kender fra gadenavne i byen.

Aalborgtårnet har jeg altid holdt af. Da jeg var barn, oplevede jeg at kunne se hele verden fra det store tårn. Når man så rejser ud i verdenen og kommer tilbage, er verden endnu større, end man havde regnet med, og tårnet er pludselig ikke længere så stort.

Hvilken betydning har det for dit syn på byen, at du er født og opvokset her?

Man har historien med. Man kan sætte det, der sker nu, i forhold til før.

Og jeg er lokalpatriot, meget tilgivende og overbærende. Jeg tager min by i forsvar, for eksempel når folk nævner Jomfru Ane Gade som det eneste sted, de kender. Aalborg kan så meget mere end det.

Tina Larsen og Laura Guldhammer
Dorthe Jungersen fortæller om sit forhold til Aalborg.

Hvordan bruger du byens muligheder?

Jeg spiser frokost på cafeerne og går på loppemarked. Biffens biografklubber er jeg også med i, og jeg deltager i det hele taget i tilbuddene fra folkeuniversitetet og de forskellige oplysningsforbund.

Musikkens Hus bruger jeg også, i december skal jeg høre Händels Messias.

Op på Aalborg Teater deltager jeg ofte, når der er Dialog i Teatercafeen.

Hvorfor er det vigtigt for dig at give personlige smagsprøver på bidder af Aalborg på din facebookside?

Vi lever i en globaliseret verden. Man kan flyve fra Aalborg til USA, man har verden i sin hånd i form af sin telefon. Med det opstår et behov for at vide og huske, hvor vi kommer fra.

Jeg synes, det er spændende at dykke ned i bygninger og gadenavne. Og jeg har en interesse for at have historien med sig. Både den nære og den ældre historie, vi skal helst ikke kende Berlins og Barcelonas historie bedre end vores egen bys historie.

For eksempel lavede vi i folkeskolen et projekt om Østerå, før den blev tørlagt. jeg syntes, at det var ret kedeligt dengang - men den slags ændrer sig.

Tina Larsen og Laura Guldhammer
Dorthe Jungersen fortæller om sit forhold til Aalborg.
Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...