Business

Du har nok allerede lavet en plan for hvordan din fødsels skal ske, og hvordan du bedst kommer igennem fødslen med smertelindring og den rigtige stilling. Men har du husket at overveje, hvordan du egentligt skal håndtere de første dage, efter barnet er blevet født?

Virksomhed

Roskilde Privathospital

Adresse

Ringstedgade 19, 4000 Roskilde

Telefon

+45 46 32 50 05

E-mail

kontakt@roskildeprivathospital.dk

Webside

https://roskildeprivathospital.dk/

Annonce Virksomhedsprofil - 10. december

Få en god start på din amning

Den første tid efter fødslen har stor betydning på tilknytningen, som du får til dit barn, og det er knyttet til amning. Vi har lavet en guide til, hvordan du får en god start på din amning.

Fortæl familien om jeres beslutninger

Den første tid kan være meget uoverskuelig og hektisk, så I bør lave en plan for, hvordan du og din partner vil gribe det an med familie og venner. Nogle par kan godt overkomme at deltage i familiesammenkomster, mens andre føler, at det bliver for meget for babyen og en selv.

Forklar jeres slægtninge hvordan I vil starte barnets liv, særligt mens I er på barselsgangen. Vil I fokusere på at skabe tilknytning og få en god start på amningen, skal familien måske holde sig lidt tilbage. Kommer de på besøg, skal de også respektere, hvis I ikke vil lade dem holde jeres baby.

Samtidig er det også vigtigt at der er fokus på tilknytningen mellem barnet og dig. Din partner skal nok komme til at tage sig af barnet men først skal tilknytningen skabes, så det kan amme.

Skab tæthed fra dag ét

Det kan tage et par dage at lykkedes med at amme, og det hænger sammen med den tilknytning, du skaber til dit barn – og omvendt. I timerne efter fødslen, bør I ligge sammen i ro og fred med dæmpede lys. Det er nemlig her tilknytningen starter.

Sørg gerne for at der er en givende hud-kontakt mellem dig og barnet, så jeres kropsimpulser stimuleres. Generelt er hudkontakt det, som stimulerer både din mælkeproduktion og også den tilknytning, som barnet får til dig.

Du kan vælge at gå efter ”Laid Back” teknikken, hvor babyen lægges på din mave i frøstilling. Den vil oftest kravle mod brystet efter noget tid, mens du aer og taler til babyen. Dette hjælper også babyen med at udvikle den rette sutteteknik, hvor den selv tager fat – og du undgår at få sår på dit bryst.

Hold styr på din stress

En af de mest fejlagtige antagelser ved amning er, at du ikke har mælk nok. Amning sker lige så meget i hovedet som i kroppen. Så hvis dine tanker flyver i alle retninger, og du stresser over, at barnet ikke sutter, må du ikke gå i panik.

Langt størstedelen af kvinder er i stand til at amme, og det inkluderer højst sandsynligt også dig. Du bør derfor give jer god tid til amningen, for der er intet andet, som I skal nå. Hold troen på at det lykkes og sørg for at malke ud for at vedligeholde mælkeproduktionen, hvis babyen ikke er aktiv i begyndelsen.

Har du implantater, kan det have en effekt på din amning. Ifølge Roskilde Privathospital er der typisk ingen problemer med implantat, så længe der ikke røres ved kirtelvævet, når man får dem indopereret. Derfor er det godt at vide, hvis du har fået lavet implantater inden fødslen, om der er rørt ved kirtlerne.

Hvis du ikke kan amme

Mange kvinder oplever, at de ikke kan amme så meget, som barnet har brug for. Nogle skammer sig over, at de ikke kan fuldamme deres børn.

Det gør dig ikke til en dårlig mor, hvis ikke du kan amme 100%, så længe du har givet det et forsøg. De fleste kvinder kan sagtens have problemer med at amme hele tiden. Så du kan sagtens vælge at amme 70, 50, 40 procent af tiden og supplere med resten.

Der er flere ting, du kan gøre for at stimulere din mælkeproduktion. Du kan vælge at tage et par dage, hvor du fokuserer på at skabe tæt kontakt med din baby ved at ligge i sengen hud mod hud. Dette burde skubbe din krop til at producere mere mælk på kort tid.

Hvis ikke det virker, kan du med god vilje gå over til modermælkserstatning gennem en flaske. Det er en bedre løsning end at tvinge sig selv til at amme. Nogle er så fokuseret på at amme, at de glemmer alt andet, der gør dem til mødre, og nægter at bruge flaske eller erstatningsmælk, selvom det vil gøre dem godt.