Business

Som overskriften antyder er glas rigtigt mange ting.

Virksomhed

Mirit Glas

Adresse

Marielundvej 37 D, 2730 Herlev

Telefon

+45 44 94 44 49

E-mail

post@mirit.dk

Webside

https://miritglas.com/dk/

Annonce Virksomhedsprofil - 30. september

Glas er ikke bare glas

Som nok så mange guider i gamle europæiske middelalderkirker sandsynligvis har påstået, er glas ikke et langsomt flydende materiale. Denne myte er dog sandsynligvis opstået på grund af datidens fremstillingsmetoder, hvor glasset simpelthen blev rullet ud – og derfor forekommer “gammelt glas” ofte en smule ujævnt. Glas er således et helt solidt materiale, men findes i hundredvis af forskellige typer, der adskiller sig i deres kemiske sammensætning.

Soda-lime-glas

En af de mest almindelige typer af glas er det såkaldte soda-lime-glas (ofte også kaldet almendligt vinduesglas). Omkring 90 % af alt det glas, der fremstilles er soda-lime, der en forholdsvist billig type af glas, der har rigtigt mange anvendelsesmuligheder. Herunder som det materiale, der bruges til helt almindelige vinduer.

Borosilikatglas

En noget dyrere og meget mere holdbar type af glas er det tekniske glas borosilikatglas. Borosilikatglas er meget holdbart end soda-lime-glasset. Eksempelvis tåler det meget højere varme og er meget mere modstandsdygtigt over for slag og stød. Derfor er borosilikatglas også et materiale, der typisk bruges, hvor der arbejdes med høje temperaturer. Hvis du har et gennemsigtigt ildfast fad derhjemme, er det højst sandsynlig lavet af borosilikatglas, og det samme er det glas, som kolberne og reagensglassene i ethvert fysiklokale i de danske skoler er lavet af. Grunden til det er, at det holder sin form rigtigt godt, selv om temperaturen ændrer sig, og desuden bliver det heller ikke påvirket så let af syre.

Kvartsglas

I den helt anden ende af spektret i forhold til soda-lime-glasset findes kvartsglas. Kvartsglas fremstilles ved at smelte silicium i sin reneste form. Materiale er et af de materialer, der forekommer mest i naturen. Faktisk overgås silicium kun af ilt. For silicium findes blandt andet i sten og sand. Resultatet ved en smeltning er et uhyre gennemsigtigt materiale, som selv slipper ultraviolet og infrarødt lys igennem. Det gør almindeligt soda-lime-glas ikke, og det er derfor, at man eksempelvis ikke bliver solbrændt gennem et vindue. Kvartsglasset er yderst modstandsdygtigt, men er også enormt ressourcekrævende at fremstille. Da det kan holde til en varmepåvirkning på op til hele 1400 grader celsius – det højeste inden for glas – kræver det naturligvis endnu højere temperaturer at fremstille det. Derfor er kvartsglas også væsentligt dyrere end andre typer af glas. Men på grund af dets uovertrufne tekniske specifikationer bruges kvartsglasset de steder, hvor der kræves mest af glas. Det gælder for eksempel i vinduerne på bemandede rumfartøjer.