Business

Øjensygdommen grå stær rammer oftest personer over 60 år, og hvert år opereres 50.000 danskere for lidelsen, som er meget almindelig og overordnet ufarlig, men meget generende.

Virksomhed

Øjenhospitalet Danmark

Adresse

Jægersborg Allé 14, 2920 Charlottenlund

Telefon

71 70 00 00

Webside

https://ohd.dk/

Annonce Virksomhedsprofil - 24. oktober

Man behøver ikke gå længe med grå stær

Grå stær viser sig som en mere eller mindre uklar linse med en grå nuance. Læseblindhed, uklart syn eller dobbeltsyn optræder også blandt symptomerne, ligesom man også er mere tilbøjelig til at blive blændet af solen og lys generelt. Har man regnbuehindebetændelse eller nethindeløsning, kan grå stær også optræde som en komplikation hertil.

Man kan betegne øjensygdommen for en folkesygdom, da så mange lider af den.

Lang ventetid i det offentlige

Har man det fint med at stå på venteliste i 11 uger til undersøgelse for grå stær og yderligere 8 uger til selve behandling i offentligt regi i region Nordjylland, kan man sagtens gøre det. Vil man derimod have klaret en operation for grå stær på 1-3 uger, bør man overveje at gå til en dedikeret øjenklinik.

I Region Nordjylland ligger den overordnede patienttilfredshed på et 4,3 ud af 5, selvom man skal vente i ca. godt 20 uger på at blive behandlet. Samme tilfredshed vil man ofte også opnå i privat regi, hvor man typisk kommer til hurtigere.

Det offentlige eller en privat klinik

En operation i det offentlige er gratis, men det kommer med den pris, at man må acceptere den førnævnte ventetid. Har man råd til det, er der hurtig hjælp at finde på private klinikker, hvor man udover hurtig ekspeditionstid, også kan vælge at blive opereret i fuld narkose, eller opnå andre fordele som at få korrigeret nær- og fjernsyn, bygningsfejl, gammelmandssyn, og ikke mindst muligheder for at opnå tilskud til operationen.

Mange bliver opereret

En meget stor del af befolkningen, ca. 30-40%, når i løbet deres liv at blive opereret for grå stær. Det gør operationer af grå stær til den mest hyppigt foretagede operationsform.

Hvis man i løbet af sit liv har røget meget, eller hvis man lider af diabetes, er risikoen dobbelt så stor for at være disponeret for grå stær. Behandling med binyrebarkhormon eller et simpelt slag mod øjet, kan også øge risikoen.

Er man til gengæld først blevet opereret for grå stær, kan man ikke udvikle grå stær igen.

Selve forløbet

Først kommer man til en forundersøgelse hos en specialist, hvad enten man vælger behandling i offentligt eller privat regi. Til forundersøgelsen bliver der foretaget en lang række prøver af ens syn, hvorefter man bliver informeret om den grad af grå stær, man eventuelt har. Derefter bliver man informeret, eller aftaler, en dato for operation.

På dagen for selve operationen, møder man op på klinikken eller hospitalet, hvor man bliver klargjort til operationen. Ens journal og personlige oplysninger bliver tjekket, så lægen ved, hvilket øje det drejer sig om, og kender til øjets og linsens øvrige egenskaber.

Tiden efter operationen

Noget tid efter operationen bliver man indkaldt til kontrol. I ca. 15% af alle opererede øjne, kan man efter nogle måneder opleve tilstanden efterstær, som opstår ved, at man ved operationen ikke har fået en lille mængde linseceller med, som efterfølgende deler sig, og skaber en ny grå hinde. Efterstær fjernes let med laser, og opstår ligesom grå stær højst en gang.