Business

De blev afskrevet som værende død og kaldt fortidens teknologi. Vinylpladerne har, siden de ramte bunden i midten af 1990’erne, leveret et af de største comebacks. Plademarkedet boomer, hvilket kan mærkes i både musikindustrien, hos forhandlerne af pladespillere og blandt vinylentusiasterne.

Virksomhed

avXperten

Adresse

Teknologivej 15, 8500 Grenaa

Telefon

86 32 71 71

E-mail

info@avXperten.dk

Webside

https://www.avxperten.dk/

Annonce Virksomhedsprofil - 22. februar

Vinylpladerne slår igen fra graven og truer downloads og CD’er

LP’en er gået fra at være en forældet teknologi til at være retro, nørdet og i dag et voksende marked indenfor musikindustrien, hvor vinylpladerne i dag giver baghjul til et af nutidens største medieplatforme, YouTube, når det gælder musikbranchens indtjening.

Det er sød musik i ørene for pladeentusiasterne, at mediet faktisk i dag er ved at overhale to af de konkurrenter, der i 1990’erne var ved at tage livet af pladerne - nemlig CD’erne og købte downloads. Fortsætter den udvikling, er det fristende at tro, at CD’erne overtager pladernes plads som det lille og nørdede nichesegment, mens fremtiden musik enten bliver hørt via streaming eller vinylplader.

Ungdommen fortsætter sit indtog

Blandt de ældre generationer er der uden tvivl nogen, der i dag ærgrer sig over, at de skippede deres pladesamlinger. Enten ved at sælge den billigt eller ved helt at kassere den. Besøger man de forskellige plademesser, vil man se flere af dem, der i dag er på jagt efter tidligere tiders ynglingsplader.

- Vi oplever, at der kommer flere og flere til messerne. Jeg kan ikke forklare, hvorfor de er blevet moderne, men vi oplever, at mange af dem, der solgte deres pladesamling, kommer ud for at se, om de kan finde nogle af de gamle plader igen, fortæller Jesper Jannik fra foreningen Vinylmani, der står bag de to årlige plademesser i Odense.

De er dog ikke længere ene om at indtage plademesserne. Pladerne har fået solidt fat i de yngre generationers musikelskere, der har taget pladerne og hele den musikoplevelse, som de tilbyder, til sig.

- Det peaker på et eller andet tidspunkt, men næsten alle bands udgiver på vinyl i dag. Jeg tror, at det vil være uændret i 2019. Jeg tror, at vi er ved at se toppen, men jeg tror ikke på, at det dykker igen, siger Jesper Jannik.

Ringene spreder sig

Plademesserne er ikke det eneste sted, hvor vinylpladernes comeback kan mærkes. Det kan det så sandelig også hos forhandlerne af pladespillere. Bare over det sidste år har efterspørgslen på pladespillere været så markant stigende, at AvXperten, der sælger elektronik online, i 2018 sendte lige så mange pladespillere afsted til kunderne, som de havde gjort på ugebasis i 2016 og 2017.

- Den voldsomme efterspørgsel på pladespillere har overrasket os. Da vi begyndte at sælge dem i 2011, var det med et lille udvalgt sortiment i den lave ende af prisskalaen. I 2018 havde vi svært ved at følge med på den konstant stigende efterspørgsel. I dag er pladespillere i den dyre ende af prisskalaen også langt mere efterspurgte, end de billige er det, fortæller Frederik Nielsen fra AvXperten og fortsætter:

- Hen mod julesalget kunne vi slet ikke følge med. Vi måtte desværre melde udsolgt flere gange i både oktober, november og december.

FAKTA

De seneste tal fra IFPI Danmark viser, at vinylpladerne er en større indtægtskilde end streamingtjenesten YouTube. Ifølge den seneste opgørelse indtjente vinylpladerne 21,4 mio. kr., mens YouTube stod for blot 17 mio. kr.

Set over en fireårig periode er CD’ernes andel af musikbranchens indtægter faldet fra 33% til 6,5%, mens vinylpladerne i samme periode er gået fra 1,4% til 3,9% (Kilde: Musikselskaber 2017).

AvXperten beskæftiger 70 mand og er lokaliseret i Grenaa. Her sendes der dagligt tusindvis af pakker med alt fra lightningkabler til pladespillere til kunder over hele landet.

Odense Internationale Plademesse afvikles den første lørdag i april for 66. gang. Den 67. gang finder sted den første lørdag i oktober.